Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'De druiven zijn gek op de lössbodem hier'

Wijnhoeve De Colonjes plant weer nieuwe wijnstokken aan

Tholen – De initiatiefnemers van Wijnhoeve De Colonjes hebben recent 8.000 nieuwe wijnstokken aangeplant. "We zijn een tussensprint aan het maken. De Colonjes gaat naar 48.000 planten. De productie zal daardoor fors omhoog gaan", vertelt Freek Verhoeven, in zijn achtertuin zijn de eerste stokken de grond in gegaan. Het lichtglooiende landschap in Groesbeek wordt inmiddels al meer dan tien jaar opgefleurd door de wijngaarden. Freek kreeg later gezelschap van Cees en Adam.


Hond Fles, Freek, Cees en Adam in de wijngaard

Enorm gegroeid

"Het begon hobbymatig en het was eigenlijk niet mijn bedoeling dat het zo zou uitgroeien." Hij is begonnen met een kleine hectare en de wijn was meteen goed. Deze is in 2002 de fles ingegaan. Hij heeft zich voordat hij begon laten informeren op diverse seminars om zo een secure rassenkeuze te kunnen maken. "Dit is erg goed uitgepakt, maar daar heb ik toch ook de nodige geluk mee gehad."

Zijn collega's zijn het hier niet mee eens. "Freek heeft de juiste kanalen doorlopen. Hij heeft de nodige contacten gezocht en daardoor veelbelovende rassen gevonden", vertelt Adam die zich als laatste bij het drietal heeft gevoegd. De student wijnbouwkunde stond op het punt om naar Zuid-Afrika te gaan toen de mannen hem overtuigden om in Nederland te blijven. "Ik was al toegelaten en had mijn inentingen al gehaald toen ik deze twee mannen ontmoette. Dit was op 21 mei 2009. Ik besloot de kans te grijpen en toch de opleiding in Duitsland te gaan volgen. Ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissingen."


Ook wat eetbare planten tussen de wijnstokken, zoals kamille, duizendblad en venkel

Rassen

Op de wijnhoeve groeien rassen die erg geschikt zijn voor bio-wijnbouw in Nederland. Ook is de lössbodem ideaal gebleken voor wijnbouw. "Hier zit veel kalk in, daar zijn de druiven gek op." De negen druivenrassen zijn wisselend van elkaar rijp, de rassen variëren van de rode Regent en Pinotin tot de witte Johanniter en Riesèl. Voor de oogst krijgen de wijnbouwers hulp van vrijwilligers. "Zonder hen lukt dit echt niet." Het vrijwilligerswerk wordt gecoördineerd door de moeder van Adam. Zij verzorgt met Anita, de vrouw van Freek, de koffie en de lunch.


De wijngaard bevindt zich middenin een bekende wandelroute, hier kunnen de wandelaars uitrusten

30.000 flessen

In 2009 is de wijnproductie echt goed op gang gekomen. Er worden nu jaarlijks zo'n 30.000 flessen gevuld. En 40.000 wanneer de wijnen van de collega-telers uit Groesbeek hierbij opgeteld worden. "We beschikken over onze eigen afvullijn. We vullen bijvoorbeeld ook flessen voor onder andere Klein Amerika, wijngaard De Plack, wijngaard de Holdeurn en Wijngaard van Ditshuizen. Dit is een erg leuke samenwerking, de wijnboer krijgt de wijn terug die van zijn druiven gemaakt is." Een aantal van de wijnen wordt jaarrond verkocht bij Gall&Gall.


De wijn staat op een aparte locatie opgeslagen

Testgedeelte

Achterin de wijngaard bevindt zich een testgedeelte. Daar bekijken de wijnbouwers de capaciteiten van 640 eenlingen. Welke plant komt het beste uit? En welke heeft de beste natuurlijke weerstand? Ook de rijpingsperiode is belangrijk. "De planten moeten zichzelf hier bewijzen. Hier leren we echt van. Cordonsnoei levert bijvoorbeeld veel scheuten op. Sommige afgeknipte scheuten worden in Duitsland verder bekeken."


Het testgedeelte achterin de wijngaard

De drie mannen zijn zeven dagen per week bezig met de wijngaard. Ze hebben uitgerekend dat ze per seizoen ongeveer een kwartier bezig zijn met één plantje. "Als je uiteindelijk de fles ziet, krijg je zo'n gevoel van vreugde. Daar hebben we het dan voor gedaan. Het is de uitdaging om ook als het een minder goed jaar is, ervoor te zorgen dat de wijn goed is", besluit Adam, die ook erg trots is op het feit dat de wijnhoeve in 2010 gekozen is tot beste internationale Regent-wijnmaker.


De 006-1, volgens Cees een veelbelovende druivensoort voor witte wijn

Voor meer informatie:
Freek Verhoeven
Wijnhoeve De Colonjes
2e Colonjes 4
6562 DM Groesbeek
024 397 3754
[email protected]
www.wijnhoevedecolonjes.nl