Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bijna 60 procent wordt geëxporteerd

Bio-voedsel uit Egypte verleidt het Westen en Egyptische telers

Terwijl Egypte voor ongeveer de helft van de binnenlandse consumptie afhankelijk is van de invoer van levensmiddelen, is de export van kruiden en biologische producten recentelijk omhooggeschoten.

De afgelopen drie jaar kende Egypte een groei van dertig procent op jaarbasis als het gaat om de export van landbouwproducten naar de Europese en internationale markten. Bijna zestig procent van de in Egypte geteelde kruiden en het biologisch voedsel is bestemd om geƫxporteerd te worden naar de Europese landen. Duitsland en Italiƫ gaan hierin voorop.

De belangrijkste reden voor deze exporttoename is het feit dat de markten in veel Europese landen sneller groeien dan de binnenlandse productie. Alle landbouwproducten die in de EU verkocht worden, moeten voldoen aan de EU-eisen voor voedselveiligheid. Egyptische producenten krijgen de nodige hulp zodat zij aan deze eisen kunnen voldoen.

Er zijn in Italiaanse en Duitse supermarkten producten uit Egypte te verkrijgen tegen hoge prijzen. Terwijl ze in het land zelf lastig te vinden zijn. De infrastructuur is namelijk niet ver genoeg ontwikkeld om de goederen te verwerken en verder te distribueren.

In Egypte zijn verschillende initiatieven gestart om de binnenlandse productie en consumptie te stimuleren. Het 'Food Sovereignty Project' is hier een voorbeeld van. Op deze website www.freegyptfood.blogspot.com wil mensen aanmoedigen om hun eigen voedsel te verbouwen, door bijvoorbeeld op daken te telen.



Publicatiedatum: