Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export drijft prijzen omhoog

Voedselprijzen in Oeganda stijgen vermoedelijk nog verder

De prijzen van veel grondstoffen zijn gestegen als gevolg van hoge brandstofprijzen. Het zou echter te simplistisch zijn om de huidige inflatie van voedselprijzen in Oeganda alleen toe te schrijven aan droogte en brandstofprijzen.

Geleidelijke prijsstijgingen worden als normaal beschouwd, aangezien ze goed voor de economie zijn. Het spoort de productie, consumptie en dus economische groei aan. Voedselprijzen in Uganda zijn echter voornamelijk gestegen als gevolg van een verhoogde deelname aan de regionale en mondiale voedselexport. Alleen in de oogstperioden liggen de prijzen nog op normale niveaus.

Het is daarom waarschijnlijk dat de huidige escalatie van de voedselprijzen meer het gevolg is van tekorten die ontstaan door de steeds groeiende export van levensmiddelen dan van droogte of stijgende brandstofprijzen.

Dit betekent dat de voedselprijzen ook als dit weer stabiliseert, zullen blijven stijgen.

Biologisch

Oeganda beschikt over de tweede grootste beschikbare grond voor biologische voedselproductie in Afrika. Het merendeel van de lokaal geteelde levensmiddelen komt in aanmerking voor bio-classificatie omdat de meeste landbouwers simpelweg geen kunstmest en pesticiden kunnen veroorloven.

De vraag naar biologische voedingsproducten is toegenomen in de afgelopen jaren. Vooral vanaf de Europese markten. Een laag gebruik van pesticiden en meststoffen heeft ook een keerzijde: dit zorgt voor een lagere productie per eenheid in vergelijking met reguliere teelt.

Nu de vraag vanuit Europa zo hoog is, moeten inwoners van Oeganda zich schrap zetten voor een lange periode met hoge prijzen.
Publicatiedatum: