Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer over bijzondere examenstukken

Hoge cijfers bij diploma-uitreiking op Warmonderhof

De eindexamenstudenten van Warmonderhof, dé school voor biologisch-dynamische land- en tuinbouw, kregen vrijdagavond hun diploma's. Het werd een feestelijke bijeenkomst van de schoolbevolking, familie van de eindexamenstudenten, zelfs ook uit België en Duitsland, en boeren en tuinders uit Flevoland waar de studenten in hun vier Drontense jaren stage hebben gelopen. De jongerejaars wisten iedere afzwaaiende vierdejaars met humor te karakteriseren en de docenten gaven iedere gediplomeerde een passende afscheidsspeech. Het ging gepaard met hapjes en drankjes en werd gevolgd door een vrolijk feest.

Hoge cijfers

Opmerkelijk waren de hoge cijfers van dit jaar. Het is voor iedere student al een prestatie om door de zware examens heen te komen, maar enkelen wisten tegen de negen voor hun vakken te scoren.

Twee stukken blonken uit. De combinatie Jorrit Alberts en Till Wilcke bouwt in de eindopdracht een akkerbouwbedrijf van 101 hectare om tot een biologisch-dynamisch bedrijf met extensieve akkerbouw en een veehouderij met 70 melkkoeien. Hun werkstuk munt uit door diepgang op vele vlakken, maar ook door de breedte. Zo besteden de auteurs veel aandacht aan de samenwerking van een akkerbouwer en een veehouder die één bedrijf runnen. Ze moeten komen tot een voor beiden acceptabele landbouwkundige opzet en tevens tot een acceptabele inkomensverdeling. Jorrit en Till onderzoeken hiervoor drie bestaande systemen en komen tot een oplossing. Een boeiende en mooi geschreven speurtocht volgens het team van Warmonderhof.



Landbouw en maatschappij

In het algemeen valt bij de examenstukken dit jaar de vervlechting op van landbouw en maatschappij. Eén van de doelen is om gericht te produceren voor doelgroepen waar de producten optimaal tot hun recht komen. Bijzonder zijn in dit verband de economische- en marketingparagrafen van Madeleen van Gruting op het gebied van de tuinbouw. Haar eindwerkstuk geeft naast de praktische uitwerking tevens een theoretische basis voor de economie van een CSA-onderneming (Community Supported Agriculture), een organisatievorm tussen de tuinder en zijn klanten die hier en daar momenteel ontstaat. Klanten verbinden zich in dit geval tot afname tegen kostprijs en eventueel tot medefinanciering, in ruil voor kwaliteit. Dit soort stukken hoopt Warmonderhof hoopt volgend jaar weer te zien.

De hier genoemde examenstukken zijn binnenkort op de website te zien: www.warmonderhof.nl
Publicatiedatum: