Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Inmiddels al vijftien soorten in de retail'

Bio-volume stijgt bij Banken Champignons

Tholen – Naast reguliere champignons en paddenstoelen is bij het familiebedrijf Banken Champignons ook een ruim assortiment biologische champignons te verkrijgen. "Ongeveer negen jaar geleden kregen we ook vraag naar biologische champignons. Inmiddels liggen er zo'n vijftien soorten in de supermarkten en wordt het ordervolume steeds groter. We zijn één van de grote spelers voor de Europese retail", licht Rob Banken toe.

Het champignonhandelshuis in Elst gaat voor een zo compleet mogelijk assortiment aan verse champignons. "Daar horen de biologische champignons natuurlijk bij. Wij leveren onder meer kastanje-champignons, oesterzwammen en Shii-Take in de biologische variant een dag na de oogst al aan de klant. Ultravers dus en dit is altijd al zo geweest. Maar ook hebben we een Aziatisch programma, met onder meer de Enoki."

Rob merkt dat de vraag naar biologisch licht blijft groeien, dit valt volgens hem samen met de duurzaamheidbehoefte. Op dit moment is biologisch goed voor vier procent van de omzet. De biologische champignons van Banken zijn onder meer verkrijgbaar bij de zelfbedieningsgroothandel voor de foodservice. "Ook de retail koop bij ons in." Het familiebedrijf gaat voor een hoge service-rate en voor kwaliteit. "Dat wij een familiebedrijf zijn heeft als voordeel dat de medewerkers als het moet graag een tandje bijschakelen. Ook passen de medewerkers goed bij het bedrijf en pakken we de uitdagingen gezamenlijk op."


Een greep uit het bio-assortiment van Banken Champignons

Verschil in teelt

De wortels van Banken Champignons zitten in de productie, daarom weten ze bij het handelshuis ook alles van de teeltkant. "We produceren nog altijd zelf reguliere witte en bruine champignons." Er zit volgens Rob weinig verschil in de teeltwijze tussen biologische en reguliere champignons. Op normale champignons worden volgens hem namelijk vrijwel nooit gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. "De teelttechnieken zijn zodanig ontwikkeld dat dit niet vaak nodig is."

Het verschil zit in de compost. De stro moet bijvoorbeeld van biologisch geteeld graan afkomstig zijn. "Onbespoten dus. Helaas is de stengel vaak niet zo interessant, veel boeren spuiten om het bovenste deel van de stengel goed te krijgen. Het is lastig om hen te overtuigen van het belang om meer onbespoten graan te laten groeien." Sowieso zijn er volgens Rob maar weinig bio-compostleveranciers. "De schaarste in grondstoffen en leveranciers leidt ertoe dat de biologische compost automatisch duurder is."


Rob Banken

Voor de paardenmest werkt de composteerder samen met maneges. "Dit is een win-win-situatie. Zij raken hun afvalstromen kwijt en de composteerder kan het gebruiken in de compost." De compost wordt als het uitgewerkt is vervolgens weer als bodemverbeteraar gebruikt. "Duurzamer kan dus bijna niet. Het cradle-to-cradle-principe."

Verpakking

Rob vindt het belangrijk dat de biologische producten op een bijzondere wijze gepresenteerd worden. Zo oogt de champignon al natuurlijker door het voetje eraan te laten zitten. "Ik denk dan ook aan transparante verpakkingen en groenere kleurtjes om zo een meer natuurlijke look te creëren. Een bio-afbreekbare verpakking is ook een goed alternatief."

Voor meer informatie:
Rob Banken
Banken Champignons B.V.
Energieweg 1
6662 NS Elst
0481 367171
[email protected]
www.bankenchampignons.com