Romke de Jong van Lilly's IJs en Chocolade:
'Biologisch en fairtrade ijs worden deze zomer de hits'
Het einde van de rekbaarheid van de ijsmarkt mag dan in zicht zijn, een stop op de ongebreidelde groei van ijsproducten voorziet De Jong nog lang niet. Hippe smaakjes met malle toevoegingen blijven non-stop verschijnen. Eind vorige maand trok een delegatie van Lilly's naar 's werelds grootste ijsbeurs in het Italiaanse Rimini: Sigep. IJsmakers uit alle windstreken komen er samen om inspiratie op te doen, zich te vergapen aan de laatste trends op ijsgebied en vooral om te proeven.
Italië. Het is geen toeval. Het beeld dat zij de ijsmakers bij uitstek zijn, klopt volgens De Jong. "Ze zijn absoluut koploper. Alle grondstoffen – smaakpasta's, hoorntjes, bindmiddelen – komen er vandaan."
De expo is overweldigend. "Moet je je voorstellen: twee keer de RAI en dan helemaal vol met ijs. Wij hadden twee dagen nodig om alles te bekijken. Het kan niet gek genoeg."
Het ultieme ijsje van 2011, zo leerde De Jong in Italië, moet vooral verantwoord zijn. "Biologisch en fairtrade ijs worden deze zomer de hits." Deze zomer begint De Jong een proef met vier smaken duurzaam ijs, volledig vervaardigd uit biologische melk. Voor de cacao en bananen die er bijvoorbeeld in verwerkt zijn, ontvingen de boeren uit Latijns-Amerika, Azië of Afrika een eerlijke prijs.
Bron: Noordhollands Dagblad