In alle gangbare monsters ESBL-producerende micro-organismen
Minder ESBL's in biologisch pluimveevlees
Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben pluimveevlees afkomstig van gangbare en biologische vleeskuikenbedrijven onderzocht op ESBL vormende bacteriën. Ze kochten in 2010 in twaalf verschillende winkels 98 kipfilets. Daarbij kwam 80 procent van negen vestigingen van vijf supermarktketens die samen 80 procent van de Nederlandse markt bedienen. De overige 20 procent werd gekocht bij biologische slagers. Het ging om 60 gangbare producten, 30 biologische kipfilets en acht producten met één ster binnen het Beter leven keurmerk van de Dierenbescherming.
Van de 98 monsters werd in 92 minimaal één E.coli isolaat met een ESBL fenotype gevonden. In totaal werden 163 isolaten gevonden, waarbij het aantal varieerde van één tot vier per monster. In het gangbare pluimveevlees werd in 100 procent van de monsters ESBL-producerende micro-organismen gevonden. In de biologische producten gold dat voor 84 procent. De gemiddelde besmetting lag in de gangbare producten meer dan vier keer zo hoog.
Bron: NVMM, FoodHolland