Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In alle gangbare monsters ESBL-producerende micro-organismen

Minder ESBL's in biologisch pluimveevlees

Zowel in gangbaar pluimveevlees als in vlees van biologische vleeskuikens worden in veel gevallen ESBL vormende bacteriën aangetroffen. Het besmettingsniveau ligt in het gangbare vlees wel aanmerkelijk hoger. Dat stellen onderzoekers van het UMC Utrecht. Zij presenteerden de resultaten van het onderzoek tijdens de voorjaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) op 20 april in Arnhem.

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben pluimveevlees afkomstig van gangbare en biologische vleeskuikenbedrijven onderzocht op ESBL vormende bacteriën. Ze kochten in 2010 in twaalf verschillende winkels 98 kipfilets. Daarbij kwam 80 procent van negen vestigingen van vijf supermarktketens die samen 80 procent van de Nederlandse markt bedienen. De overige 20 procent werd gekocht bij biologische slagers. Het ging om 60 gangbare producten, 30 biologische kipfilets en acht producten met één ster binnen het Beter leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Van de 98 monsters werd in 92 minimaal één E.coli isolaat met een ESBL fenotype gevonden. In totaal werden 163 isolaten gevonden, waarbij het aantal varieerde van één tot vier per monster. In het gangbare pluimveevlees werd in 100 procent van de monsters ESBL-producerende micro-organismen gevonden. In de biologische producten gold dat voor 84 procent. De gemiddelde besmetting lag in de gangbare producten meer dan vier keer zo hoog.

Bron: NVMM, FoodHolland
Publicatiedatum: