Voormalige Zambiaanse stropers telen nu bio-groenten

De Zambiaan Moffat Mwale is trots op de vooruitgang die hij de afgelopen twee jaar heeft gemaakt. Hij is gestopt met illegaal stropen en doet nu aan biologische landbouw. Zijn groenten liggen inmiddels in de schappen van supermarkten in het hele land.

Nadat Mwale opgepakt was en twee jaar in de gevangenis heeft doorgebracht, heeft hij zijn opties nog eens goed bekeken. Hij kreeg de kans om zich aan te sluiten bij de non-profitorganisatie Community Markets for Conservation (COMACO). Gesteund door de Wildlife Conservation Society was het oorspronkelijke doel van COMACO om de lokale fauna te beschermen door de mensen te onderwijzen in bio-landbouw als alternatief voor stroperij. "Inmiddels zorgen we ook voor voedselzekerheid voor gezinnen", zegt directeur Dale Lewis. "Nu hebben gezinnen juist een voedseloverschot."Sinds 2004 heeft COMACO in overleg met de overheid en lokale autoriteiten 845 stropers in tien districten hun geweren en vallen om laten ruilen voor biologisch landbouwadvies. De telerscoöperaties leveren supermarkten in het hele land aan, onder het 'It's Wild'-handelsmerk. Elke maandag en donderdag worden onder meer gele, rode en groene paprika's, wortelen, spinazie en diverse kruiden en specerijen geleverd.

Deelnemers leren diverse biologische tuinbouwmethoden, rijst- en veeteelt en krijgen informatie over biologische gewasbeschermingstechnieken.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven