Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Regionaal is niet perse milieuvriendelijker'

Zwitserse consument wil meer transparantie over milieukwesties

Vaak is het zo dat de bewuste Zwitserse consument liever voor Gala-appelen uit de regio kiest in plaats van aardbeien uit Zuid-Spanje. Hiermee draagt hij echter niet altijd bij aan het milieu, de appelen worden namelijk de hele winter koel bewaard. "Het broeikaseffect is ongeveer net zo sterk als bij de aardbeien", zegt Franziska Stössel van ETH Zürich.

Om te bepalen hoe milieuvriendelijk producten zijn, berekenen experts het ecologische evenwicht. Dit omvat ook de uitstoot van broeikasgassen, energieverbruik en bijvoorbeeld de vervuiling van de bodem. Hierin wordt dus de hele levenscyclus van het product betrokken.

Meer dan tachtig procent van de Zwitsers wil dat de overheid meer transparantie geeft over milieukwesties. "We zijn nu druk met het bepalen van de regels over hoe deze milieu-informatie op voedselproducten moet komen te staan", licht Anna Wälty toe, zij werkt voor het Bundesamt für Umwelt. Het gaat hierbij niet alleen over de uitstoot van broeikasgassen, andere aspecten zijn de bodemverontreiniging door gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Dit jaar zullen de regels bepaald worden, in samenspraak met vertegenwoordigers van diverse consumentenorganisaties.