Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten van BiJo: biologisch én duurzaam uit de kas

BiJo is een biologisch glastuinbouwbedrijf dat zich richt op het telen,snijden en verpakken van biologische groenten. BiJo teelt in de gesloten kas op 2,8 hectare komkommers, paprika's en tomaten. Bij de andere 7,2 hectare wordt rucola, veldsla, babyleaf, red chard en krulandijvie geteeld. Op deze 10 hectare wordt biologisch, duurzaam en klimaatneutraal geteeld.

MVO

Bij BiJo runt Aad Jonker samen met zijn zoon Arno en dochter Elma het familiebedrijf.
"Medio april 2010 zijn wij benaderd door Patijnenburg of wij interesse hadden om een
samenwerking aan te gaan met mensen uit hun organisatie. Wij vonden dat een leuke uitdaging en een nieuwe ervaring. Zo hebben wij kennisgemaakt met Gerard. Hij werkt hier de hele week en met wat begeleiding van ons gaat dit goed. Gerard zelf heeft het ook erg naar zijn zin."


Volop rucola in de kas

In juni 2010 heeft demissionair Minister Maria van der Hoeven tijdens een feestelijke
ceremonie de gaskraan dichtgedraaid. In de kas wordt sindsdien alleen gebruik gemaakt van duurzame energie. "Het is een technisch hoogstaand systeem waarmee we de warmte zo goed mogelijk op kunnen slaan. Telen kost altijd energie, maar het gaat erom dat we dit zo duurzaam mogelijk oplossen. Wat we erin stoppen, houden we ook zoveel mogelijk in de kas."


Cor Lagerwerf bekijkt de kwaliteit van de tomaten

BiJo gaat een drukke tijd tegemoet. Tegen de zomer volgen de oogstperiodes namelijk steeds sneller op elkaar. "Sinds twee weken hebben we weer komkommers. Ook komen binnenkort de paprika's en tomaten er weer aan", vertelt medewerkster Ellen. Zij is verantwoordelijk voor de certificeringen in het bedrijf. BiJo is BRC, Global Gap, Tesco en Skal-gecertificeerd.



Teler Arno Jonker en zijn bedrijfsleider Cor Lagerwerf hebben voor de vruchtgewassen hoge verwachtingen voor de zomer. "We weten dat de import drastisch gaat afnemen. Het is een aparte uitdaging om zo goed mogelijk met de planten om te gaan. Wel is het zo dat de biologische teelt wat meer risico’s met zich meebrengt."

BiJo vindt het belangrijk dat smaak van de biologische producten perfect is. Het bedrijf draagt het klimaat een warm hart toe.


Red chard

Voor meer informatie:

www.bijo.nl
Publicatiedatum: