Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter van Meel voorziet in ruim assortiment biologisch kip

'Biologische kip voldoet aan smaakverwachting van koks'

Tholen – Bij Pieter van Meel Groothandel Wild & Gevogelte in Amsterdam is al meer dan tien jaar biologische kip verkrijgbaar. "We willen een zo volledig mogelijk assortiment aanbieden. Dat is belangrijk, en dan kan je niet om biologische heen", licht Pieter de keuze toe. Van Meel koopt hele kippen in en verwerkt deze in elke gewenste versnijding. Verder maakt het bedrijf grondstoffen voor biologische vleeswarenfabrikanten en een andere fabrikant verwerkt tot gedroogde vleesproducten.



De verse braadkippen en uitgelegde soepkippen waar Van Meel mee werkt, komen uit Nederland. Hij importeert ook diverse producten uit Denemarken, waaronder diepvrieseenden. Deense biologische braadkuikens worden verwerkt tot rollades. Op verzoek maakt Van Meel ook biologische worstjes.

In het seizoen is er bij Van Meel ook bio-kalkoen beschikbaar. "Hier is maar een kleine afzetmarkt voor. De grootte van de biologische kalkoen doet de verkoop geen goed, een exemplaar van zo'n veertien kilo past namelijk niet in een normale oven."


Biologische kippenbouten

Horeca

De vraag naar biologische kip komt vooral vanuit de horeca. "Veel koks kiezen voor biologisch omdat de kip gewoon lekkerder is. Zij zijn bewust met smaak bezig en de biologische kip voldoet aan de smaakverwachting." Hij denkt erover om in de toekomst een uitgebreider biologisch assortiment te gaan voeren. "Denk bijvoorbeeld aan kwartels, ganzen, duiven en parelhoen. De horeca zoekt toch steeds vaker iets speciaals."

Pieter eet zelf zijn kip het liefst met vel. "Dan zit er een speciale bite in, proef je het onderhuidse vet. Door de kip aan het been te bereiden blijft de smaak er ook beter in zitten."


Ook kippenlever beschikbaar bij Pieter van Meel

Stijgende bio-consumptie

Biologisch blijft een kleine markt voor Pieter, maar hij geeft aan dat de consumptie stijgend is, langzaam doch gestaag. "Mensen worden steeds bewuster en er zullen altijd consumenten blijven die biologisch eten." Hij merkt wel dat veel mensen eerst een tussenstap maken, zij pakken bijvoorbeeld naar scharrelvlees.

Jarenlang is de biologische kip van Van Meel aan een bijzondere doelgroep gevoerd. "Stichting AAP heeft de apen jarenlang biologische kip gegeven. Zij wilden het beste van het beste voor de apen. Ik denk dat wij ze zeker vijf jaar van biologische kip hebben voorzien. Nu zitten de apen echter op een ander dieet."


Pieter van Meel achter de toonbank van zijn winkel in de levensmiddelengroothandel op het Food Center Amsterdam.

Prijs

Over de prijs van biologische kip heeft Pieter overigens een duidelijke mening: "Biologische kip is niet zo duur, de gangbare kip is te goedkoop."

Voor meer informatie:

Pieter van Meel
Pieter van Meel Groothandel Wild & Gevogelte
Food Center Amsterdam
Jan van Galenstraat 4
1051 KM Amsterdam
020 6840201
[email protected]