Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wageningen UR onderzoekt voetzoollaesies bij vleeskuikens

Wageningen UR Livestock Research verricht breed onderzoek naar de mate waarin voetzoollaesies bij vleeskuikens voorkomen, hoe ze kunnen worden voorkomen (preventie) en hoe ze objectief kunnen worden gemeten. Om in aanmerking te mogen blijven komen voor een bezetting van maximaal 42 kg/m2 moeten vleeskuikenbedrijven per 1-2-2011 namelijk voldoen aan de aanvullende welzijnseisen. Naast eisen aan een maximale uitval worden aanvullende eisen gesteld aan hakdermatitis en vanaf juli 2012 aan voetzoollaesies.

Voorjaar 2010 is Wageningen UR Livestock Research gestart met het niveau te meten van voetzoollaesies bij Nederlandse koppels vleeskuikens. Dit onderzoek wordt een heel jaar uitgevoerd om de seizoensvariatie in het optreden van voetzoollaesies in kaart te kunnen brengen. Bij acht slachterijen, die gezamenlijk circa 75% van de slachtcapaciteit in Nederland omvatten, worden iedere 5 weken steekproeven genomen van de pootjes (looptenen) van vleeskuikens. Van alle Nederlandse koppels die op die dag worden geslacht, wordt een steekproef van voetzolen door experts beoordeeld op het voorkomen en de ernst van voetzoollaesies. Er kan sprake zijn van geen laesie (score 0), een milde leasie (score 1) of een ernstige laesie (score 2).

Camerasysteem

Wageningen UR Livestock Research onderzoekt momenteel ook of de beoordeling nog efficiƫnter kan worden uitgevoerd. Samen met Meyn Food Processing Technology bv is een prototype van een camerasysteem ontwikkeld dat voetzoollaesies automatisch aan de slachtlijn kan meten. Dit systeem wordt verder ontwikkeld tot een praktijkrijk systeem. Een goed werkend camerasysteem is immers objectief en efficiƫnt in vergelijking met handmatig meten. Bovendien kunnen er per koppel veel meer voetzooltjes worden beoordeeld. Livestock Research onderzoekt echter ook andere alternatieven, zoals het beoordelen van de voetzolen op het vleeskuikenbedrijf. Mogelijk nadeel van deze laatste methoden is dat de voetzolen niet schoon zijn.

Beoordelingskaart

Verder heeft Livestock Research een beoordelingskaart voor het handmatig beoordelen van voetzoollaesies aan de slachtlijn of op het vleeskuikenbedrijf gemaakt. Deze beoordelingskaart bevat voorbeeldfoto's en beschrijvingen van de verschillende klassen waarin voetzoollaesies kunnen worden gescoord.

Klik hier voor het volledige artikel in V-Focus

Voor meer informatie: Ingrid de Jong, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: