Voorjaar 2010 is Wageningen UR Livestock Research gestart met het niveau te meten van voetzoollaesies bij Nederlandse koppels vleeskuikens. Dit onderzoek wordt een heel jaar uitgevoerd om de seizoensvariatie in het optreden van voetzoollaesies in kaart te kunnen brengen. Bij acht slachterijen, die gezamenlijk circa 75% van de slachtcapaciteit in Nederland omvatten, worden iedere 5 weken steekproeven genomen van de pootjes (looptenen) van vleeskuikens. Van alle Nederlandse koppels die op die dag worden geslacht, wordt een steekproef van voetzolen door experts beoordeeld op het voorkomen en de ernst van voetzoollaesies. Er kan sprake zijn van geen laesie (score 0), een milde leasie (score 1) of een ernstige laesie (score 2).
Camerasysteem
Wageningen UR Livestock Research onderzoekt momenteel ook of de beoordeling nog efficiƫnter kan worden uitgevoerd. Samen met Meyn Food Processing Technology bv is een prototype van een camerasysteem ontwikkeld dat voetzoollaesies automatisch aan de slachtlijn kan meten. Dit systeem wordt verder ontwikkeld tot een praktijkrijk systeem. Een goed werkend camerasysteem is immers objectief en efficiƫnt in vergelijking met handmatig meten. Bovendien kunnen er per koppel veel meer voetzooltjes worden beoordeeld. Livestock Research onderzoekt echter ook andere alternatieven, zoals het beoordelen van de voetzolen op het vleeskuikenbedrijf. Mogelijk nadeel van deze laatste methoden is dat de voetzolen niet schoon zijn.Beoordelingskaart
Verder heeft Livestock Research een beoordelingskaart voor het handmatig beoordelen van voetzoollaesies aan de slachtlijn of op het vleeskuikenbedrijf gemaakt. Deze beoordelingskaart bevat voorbeeldfoto's en beschrijvingen van de verschillende klassen waarin voetzoollaesies kunnen worden gescoord.Klik hier voor het volledige artikel in V-Focus
Voor meer informatie: Ingrid de Jong, Wageningen UR Livestock Research
Bron: BioKennis