Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Ze raken helemaal enthousiast van de teelt'

Nederlandse laat Balinese chefkoks eigen bio-groenten telen

The Organic Farm&Stay is een twee jaar oude biologische boerderij in Bali. De boerderij is gevestigd in Munduk Lumbang, Tabanan en is drie hectare groot. Er wordt groente geteeld voor vijf toprestaurants van het eiland. Zij huren percelen van boeren op het terrein. "De chefkok betaalt een kleine vergoeding, de teler wordt getraind en de vooruitgang wordt bekeken", licht Marjan van Ravenzwaaij toe. Zij verruilde in 2003 een hectisch bestaan in Amsterdam in om naar Bali te gaan.

"Ons doel is om zoveel mogelijk biologisch te telen en koks tevreden te houden. Biologische landbouw is niet nieuw in Bali, maar we zijn de enigen die chef-koks de mogelijkheid geven om hun eigen groente op hun eigen percelen te telen.


Marjan en haar team

Sommige van de beste restaurants in Ubud, Seminyakk en Canggu serveren biologische groenten en kruiden die op de boerderij geteeld zijn. De koks onthullen echter niet graag hun identiteit. Van Ravenzwaaij verklaart dit door de intense concurrentie tussen de koks, geheimhouding is belangrijk.

"Ze lopen hier rond als kleine kinderen, raken helemaal enthousiast van het zien van de vooruitgang van de teelt." Zaden uit diverse landen, zoals Australiƫ, Frankrijk, Spanje en Nederland worden geplant in de rijke bodem. Er worden bio-gewassen geteeld die normaal niet beschikbaar zijn in Bali, zoals artisjokken, bonen, spruitjes, asperges en rabarber.

Klik hier voor meer informatie.