Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Erg fijn, een consument die bewust kiest'

Zwolse Slagerij Haverkort bestaat 80 jaar

Tholen – Slagerij Haverkort in Zwolle viert dit jaar haar tachtigjarig bestaan. Het is een waar familiebedrijf. Herman Haverkort heeft de slagerij aan de Assendorperstraat in 1996 van zijn vader overgenomen en Hermans opa heeft de slagerij opgericht. "Dit is in mijn ogen vrij uniek, het is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend dat een bedrijf van generatie op generatie doorgegeven wordt", aldus Herman. De slagerij is in 2003 overgeschakeld op biologisch.


Herman Haverkort achter de toonbank van zijn slagerij

Ter ere van het jubileum heeft de slagerij een speciale krant uitgegeven, ook zijn er wat speciale acties gepland. "Binnenkort mogen een aantal klanten die een spaarkaart vol hebben een kijkje gaan nemen bij onze varkensboer, Coen Bosch van Biologische Varkenshouderij 't Condé in Heino."



Biologisch en regionaal

De producten die in de slagerij verkocht worden, zijn naast biologisch ook nog eens grotendeels van regionale afkomst. "We maken mooie producten in Nederland, daar ruim ik graag plaats voor in. Hiermee toen ik mijn betrokkenheid met de omgeving." De lammeren komen van Texel, kalveren van Eco Fields, de kippen van Polderhoen en de varkens van 't Condé en het rundvlees van Henk de Lange uit Ommen.



Slagerij Haverkort verkoopt sinds 2003 biologisch vlees. "Ik ben begonnen met varkens- en rundvlees, langzamerhand is alles in de slagerij naar biologisch omgeschakeld." Omdat wij alle vleeswaren en worst zelf maken, moesten er heel wat recepten herzien worden. Dit was soms lastig, bijvoorbeeld omdat wij geen hulpstoffen meer mocht gebruiken om de producten beter snijbaar te maken.

Ook de klanten moesten zo af en toe wennen aan de andere smaak en aan het feit dat de producten gevoeliger zijn voor verkleuring. "Ik wilde toch zoveel mogelijk mijn eigen producten benaderen, maar dan in de biologische variant. Dit is uiteindelijk goed gelukt."


Wat van de zelfgemaakte worsten

Vóór de overstap op biologisch, verkocht Slagerij Haverkort al scharrelvlees. "We wilden echter nóg bewuster. De zorg voor het milieu was hierin een belangrijke drijfveer, evenals de schandalen die toen speelden. Het is belangrijk om exact te weten waar het vlees vandaan komt. Het kon zo gewoon niet langer."

Dit hele proces was echt een eye-opener voor Herman. "Je kijkt eens heel goed naar de producten en wat er allemaal in zit. Dat is heel leerzaam." Bovendien zijn we er ook ambachtelijker op geworden door meer producten zelf te produceren en op die manier het dier beter te verwaarden."


Bewuste klanten

De klanten van Slagerij Haverkort willen volgens de slager verantwoord vlees en het zijn bewuste kopers met een bepaald aankooppatroon. "Als mensen iets bijzonders en goeds willen, komen ze hier. Ik vind het eigenlijk wel fijn: een consument die bewust kiest." Er komen ook nog steeds nieuwe klanten bij. "Dit groeit gestaag, de cirkel wordt groter en groter. Mensen uit heel Zwolle en zelfs Hattem en Dalfsen komen hier vlees kopen."



Voor meer informatie:
Herman Haverkort
Slagerij Haverkort
Assendorperstraat 49
8012 DE Zwolle
(038) 421 69 86
[email protected]
www.slagerijhaverkort.nl