
"De meeste boeren vertrouwen op ontzilt water, waardoor de ecologische voetafdruk van het voedsel veel hoger wordt dan wanneer je het per vliegtuig laat overkomen." Het gebruik van natuurlijk grondwater heeft aan de andere kant weer gevolgen voor de voedselzekerheid, meent El Accad.
"Landbouwers die gebruik maken van grondwater, zorgen ervoor dat het water steeds zouter en zouter wordt. Op deze manier lopen we het risico dat het water straks te zout is om te gebruiken. Landbouwers gebruiken de meest belangrijke hulpbron die we hebben en verkwanselen het."
Volgens El Accad is de meest duurzame en milieuvriendelijke optie om biologisch geteeld voedsel uit nabijgelegen landen te importeren. Zij hebben hogere aanvoer en beschikken over de elementen die nodig zijn om biologische te werken: arbeid en bodem en water van goede kwaliteit.
"De biologische levensmiddelen die wij uit Egypte importeren beginnen zelfs koolstof-negatief, omdat de boerderij zo duurzaam mogelijk te werk kan gaan. Dit compenseert de luchtvrachtmijlen."
Hij ziet Pakistan als antwoord op de vraag naar duurzaam voedsel in de VAE. "We moeten grond in Pakistan opkopen en landbouwers opleiden tot biologische boer. Pakistan heeft een overvloed aan water, bodem en arbeid. En we hebben goede politieke betrekkingen met het land."