Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Aubergine- en limoensambal komen eraan'

Hottie Sambal klaar om de markt te veroveren

Tholen – De sambals van Hottie Sambal zijn bij steeds meer winkels verkrijgbaar. Afgelopen november won de pittige rode-ui-honing-sambal van Sita Danser zelfs Smaakvol2010. Sita heeft de sambals in 2004 geïntroduceerd tijdens KunsthalKOOKT. Daar krijgen kleine producenten de kans om hun producten te laten proeven. "Ik had toevallig net sambals gekookt en toen er een plekje vrij kwam, besloot ik de kans te pakken om ook anderen van mijn sambals te laten proeven."

Toen ze net begon stapte ze zelf de winkels binnen om hen persoonlijk te overtuigen van het nieuwe product. "Mijn producten moeten gewoon de kans krijgen." De vraag is sindsdien enorm toegenomen. Vorig jaar heeft Sita 15.000 potjes verkocht. Dit jaar hoopt ze er drie tot vier keer zoveel te verkopen. "Voor sommigen is het niet duidelijk wat er allemaal kan met de sambals, maar het is gewoon een heerlijke smaakmaker. In de horeca wordt het bijvoorbeeld gebruikt om gerechten op smaak te maken."


De winnende smaak van Smaakvol2010

Naast sambals maakt Sita ook sauzen. "Ik hoop dat winkels hier ook een plekje voor in willen gaan ruimen." De sambals worden inmiddels in een fabriek gemaakt. Ze geeft hen de receptuur en bereidt de verse producten voor.

Ingrediënten

De meest ingrediënten worden in het Westland geteeld. Alleen als het echt noodzakelijk is, importeert Sita ingrediënten (zo duurzaam mogelijk). De pepers van Hottie Sambal worden in Zwijndrecht geteeld, in september is voor het eerst geoogst. "Ik moet goed op de hoogte zijn van wat er wanneer verkrijgbaar is. Gelukkig heb ik vriendelijke leveranciers die me zelf opbellen als ze iets binnenkrijgen dat ik normaal ook bij hen bestel."


Sita Danser, de vrouw achter het merk

Nieuwe smaken

Over een tijdje zal Sita twee nieuwe sambals introduceren: aubergine- en limoensambal. "Deze zijn heel lekker en het zijn echte seizoensproducten. Er zal nog wel een paar maanden overheen gaan, de certificatie moet natuurlijk ook goed op orde zijn." Het ontwikkelen van nieuwe smaken kost de nodige tijd. Ze neemt de nieuwe sambal eerst mee naar marktjes om het te laten proeven. "Pas na een jaar of twee durf ik het dan aan."

Distributie

De distributie heeft ze inmiddels grotendeels uit handen gegeven aan de groothandels De Nieuwe Band en Udea. "Voorheen bracht ik alles zelf weg. Bij een aantal klanten levert ze de bestelling nog wel zelf af. Dit is voor haar een ideale manier om contacten met klanten van het eerste uur te onderhouden. Leuk is bijvoorbeeld ook de zorgboerderij in Rhoon, daar neemt ze haar twee kinderen altijd mee naar toe. "Dat is echt te gek, de kinderen mogen daar zelf aardbeien en appelen plukken."

Voor meer informatie:
Sita Danser
Hottie Sambal
06 48936579
[email protected]
www.hottiesambal.nl