Het unieke aan de samenwerking tussen de boer en beide afnemers is dat het hele rund wordt verkocht en niet de afzonderlijke delen.
Het hele rund gekocht
Vaak kiezen restaurants bij de inkoop van rundvlees alleen voor de makkelijk te verwerken delen zoals biefstuk en entrecote. Chef-kok Rob Timmer van Boode heeft ervoor gekozen om van boer Berrie Klein Swormink een compleet rund af te nemen. "Het gebruik van bijzonder vlees van boeren uit de buurt past bij ons streven naar het gebruik van regionale producten", aldus Rob.Supermarkt
Plus Nijland Beestenmarkt in Deventer, onderdeel van de landelijke supermarktorganisatie met ruim 270 winkels, gebruikt net als restaurant Boode ook het hele rund. Peter Veenstra, slager bij Plus Nijland Beestenmarkt speelt in op de vraag van de consument naar bijzondere producten uit de directe omgeving: "Door samen te werken met een boer uit de buurt, die ook nog eens koeien van een bijzonder ras heeft, kunnen we onze klanten iets extra's bieden. Ze kunnen bij wijze van spreken zelf gaan kijken hoe boer Berrie zijn runderen houdt."Op 12 en 26 maart organiseren de natuurboeren samen met de Plus in Deventer een proeverij in de winkel waarbij de consument verschillende gerechtjes met Brandrood rundvlees kan proeven. De proeverij op 26 maart is zelfs extra feestelijk, Plus Nijland viert dan het vijfjarig bestaan.
www.natuurboeren.nl
De rundveehouders in Stichting Natuurboer uit de Buurt zijn boeren die hun bedrijfsvoering combineren met inspanningen voor natuur en landschap. Zo grazen de Brandrode runderen van Berrie Klein Swormink onder meer in de IJssel-uiterwaarden bij Deventer, op graslanden rond de Douwelerkolk in Schalkhaar, en in het Hanzebos in Diepenveen. Het kruidenrijke grasland in de natuurgebieden vormt een gezond menu voor de koeien die op hun beurt door begrazing de soortenrijkdom in het gebied vergroten. Hier vindt dus een goede wisselwerking plaats.Meer producten op komst
Met de verkoop bij Plus Nijland en restaurant Boode laat de Stichting Natuurboer uit de Buurt voor het eerst van zich horen. Ook de andere leden van de stichting komen binnenkort met unieke boerenproducten. Als de verkoop van Brandrood rundvlees uit Lettele in de horeca en supermarkt een succes is, wil Stichting Natuurboer uit de Buurt dit concept ook in andere Overijsselse regio's toepassen. De Stichting Natuurboer uit de Buurt komt voort uit het programma Echt Overijssel. Echt Overijssel is een netwerk van boeren die werken aan duurzame landbouw.Meer informatie is te vinden op www.natuurboeren.nl en www.echtoverijssel.nl