Diverse partijen willen samenwerking voortzetten
Ketenorganisatie biologische landbouw in de maak
De partijen zijn heel tevreden over de manier waarop het onderzoek nu wordt aangestuurd en willen dat graag zo houden. Uli Schnier (voorzitter Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw): "Er is een goede afstemming tussen Wageningen UR, Louis Bolk Instituut (LBI) en de aansturing van het onderzoek. De resultaten van onderzoek zijn relevant voor de bedrijven."
"De organisatie is er nog niet, maar dit wordt een vervolg op de samenwerking in de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw", aldus Uli.
Er is een goede afstemming tussen Wageningen UR, Louis Bolk Instituut (LBI) en de aansturing van het onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn relevant voor de bedrijven. "En het is goed dat we verschillende onderzoeksorganisaties kunnen vragen. Soms is Wageningen UR de aangewezen partner, andere keren is een particulier onderzoeksbureau of het LBI beter. Voor consumentenonderzoek vragen we bijvoorbeeld liever particuliere bureaus, omdat die echt gespecialiseerd zijn in markten. Daardoor sluiten de uitkomsten beter aan bij wat de bedrijven willen."
"We willen de nieuwe organisatie zo inrichten dat we ook leren van bedrijven buiten de biologische sector. Een voorbeeld is het Platform Verduurzaming Voedsel, dat zich niet alleen bezighoudt met de wijze van produceren maar ook met logistieke en sociale aspecten. Andersom kan onze manier van onderzoek aansturen een prima voorbeeld zijn voor hen. Op dit moment is er nog weinig biologisch ketenonderzoek gelinkt aan gangbaar onderzoek, maar het is wel de bedoeling dat dat meer gebeurt. Op deelsegmenten kunnen ze heel goed profiteren van elkaars kennis."
De uitwisseling van kennis tussen biologische en gangbare bedrijven moet maximaal zijn volgens WUR. Maar tegelijkertijd moet de samenwerking er niet toe leiden dat er alleen heel brede oplossingen komen, waar uiteindelijk niemand wat aan heeft. Zeker bij biologisch leeft die zorg, omdat ze maar een paar procent uitmaakt van de markt. Het gevaar bestaat dat ze niet meer aan bod komt. De grote massa krijgt immers altijd voorrang.
Bron: Syscope