Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Velen vrezen de omschakelingsperiode'

Eigen productie Luxemburg blijft ver achter op vraag

Veel Luxemburgse consumenten willen graag biologische producten kopen, maar er zijn in dat land slechts enkele lokale bedrijven die volgens de biologische richtlijnen produceren.

Eigenlijk zou Luxemburg een ideale voedingsbodem voor de biologische landbouw zijn. In de EU staat het land achter Denemarken en Oostenrijk op de derde plaats als het gaat om de uitgaven aan biologisch voedsel per persoon. Toch zijn de boeren erg terughoudend als het gaat om omschakeling naar biologisch. Het aandeel van de biologische bedrijven is slechts ongeveer twee procent, waardoor veel producten die in de supermarkten geïmporteerd moeten worden uit het buitenland.


Luxemburgse bio-boer Daniel Baltes tussen zijn geiten

"Velen vrezen de overgangsperiode, daarin zijn de inkomsten minder en later vrezen ze dat ze hun producten niet aan de man kunnen brengen", zo legt biologische fruitteler Raymond Aendekerk de motieven van zijn collega's uit.

Tot de 96 biologische bedrijven in Luxemburg behoren twaalf bijenstallen, vijftien zijn werkzaam in de groenteteelt, er zijn zes boomgaarden en negen wijnhuizen. De rest van de bedrijven zijn werkzaam met melkvee of een andere vorm van landbouw.

In 2009 is een nationaal actieplan om de biologische landbouw te stimuleren mislukt. Het doel was om 6.000 hectare biologische landbouwgrond te bereiken. Er is nu echter slechts 3.700 hectare.