Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Keuringsdienst van Waarde:

'Biologisch afbreekbare verpakkingen toch troep'

Zijn biologisch afbreekbare en composteerbare verpakkingen wel zo duurzaam als gedacht? In de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde van gisteren zijn alle kanten van het proces belicht, tot aan de composteerder toe.

Eén van de presentatoren is op bezoek bij Patrick Gerritsen van Bio4Pack. Hij geeft aan liever te praten over composteerbaar, in plaats van biologisch afbreekbaar. Zijn verpakkingen zijn voorzien van het kiemplant-logo, van de verpakkingen blijft alleen CO2, water en wat humus over.

Aan het eind van de uitzending blijkt dat het merendeel van de composteerbare verpakkingen bij de composteerder bij het grove materiaal terecht komt. Dit wordt vervolgens verbrand. Tussen composteerbaar in de praktijk en in het laboratorium zit volgens de medewerker dus een groot verschil.

Ook de grondstoffen worden belicht, het blijkt dat ook genetisch gemodificeerd maïs gebruikt wordt bij de productie van biologisch afbreekbare verpakkingen. Daarom kan dit plastic volgens Greenpeace vaak niet bestemd worden als bio-plastic. "Cargill tovert genetisch gemodificeerde maïs om tot iets dat biologisch genoemd mag worden. Je koopt een bio-paprika, maar de verpakking is gemaakt van genetisch gemodificeerde producten."



Bekijk hier de uitzending van De Keuringsdienst van Waarde.


Publicatiedatum: