Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VN-rapport: gemiddelde opbrengstverhoging van 80%

'Agro-ecologie kan voedselproductie in tien jaar verdubbelen'

Kleinschalige boeren kunnen de productie van levensmiddelen binnen tien jaar verdubbelen, door in regio's waar armoede heerst gebruik te maken van ecologische methoden. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Gebaseerd op een uitgebreide evaluatie van recente wetenschappelijke literatuur roept de studie op tot een fundamentele verschuiving richting agro-ecologie.

"Om in 2050 negen miljard mensen te kunnen voeden, moeten we gebruik maken van de meest efficiënte landbouwtechnieken", zegt Olivier de Schutter, VN-rapporteur. "Wetenschappelijk bewijs van vandaag de dag toont aan dat agro-ecologische methoden beter resultaat geven dan het gebruik van chemische meststoffen om de voedselproductie te verhogen in gebieden waar veel armoede heerst."

Agro-ecologie is de ecologische wetenschap waarbij agrarische systemen ontwikkeld worden die een einde kunnen maken aan voedselcrises, armoede-uitdagingen en klimaatveranderingen.

"Tot op heden hebben agro-ecologische projecten een gemiddelde verhoging van de oogstopbrengst met 80 procent laten zien in 57 ontwikkelingslanden, met een gemiddelde stijging van 116 procent voor alle projecten in Afrika. Recente projecten die in twintig Afrikaanse landen uitgevoerd zijn, laten een opbrengstverdubbeling zien over een periode van 3-10 jaar."

"Conventionele landbouw is afhankelijk van dure inputs, veroorzaakt klimaatverandering en is niet bestand tegen klimatologische schokken. Het is gewoon niet meer de beste optie vandaag de dag", benadrukt De Schutter.

Volgens hem erkent nu een groot deel van de wetenschap de positieve effecten van agro-ecologie op de voedselproductie, armoedebestrijding en het tegengaan van klimaatverandering. "Dit is nodig in een wereld van beperkte middelen. In Malawi is na een enorm kunstmest-subsidieprogramma nu agro-ecologie uitgevoerd, de maïsopbrengst is van 1 ton per hectare toegenomen tot 2-3 ton per hectare."

Het rapport wijst ook op projecten in Indonesië, Vietnam en Bangladesh, daar leidde een 92 procent reductie in het gebruik van insecticiden voor de rijstproductie tot belangrijke besparingen voor de arme boeren. "Kennis verving bestrijdingsmiddelen en meststoffen, dit levert winst op. Vergelijkbare resultaten zijn opgetekend in Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen."



"Het is nu van belang om ook in ontwikkelde landen zoals de VS, Duitsland en Frankrijk voet aan de grond te krijgen. Agro-ecologie wordt echter, ondanks de indrukwekkende mogelijkheden, onvoldoende ondersteund door overheidsbeleid en gaat nu dus nog nauwelijks verder dan het experimentele stadium."

Het rapport geeft een dozijn aan maatregelen die lidstaten kunnen nemen om de agro-ecologische praktijken op te schalen. "Het is een kennisintensieve aanpak, de overheid zal een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling, particuliere bedrijven hebben geen geld en tijd om hierin te investeren." De Schutter dingt er op aan om kleinschalige landbouworganisatie te ondersteunen, zij hebben het in zich om de agro-ecologische landbouw tot een succes te maken.

"We zullen de honger-problemen en klimaatverandering niet stoppen met de bio-industrie en grote plantages. De oplossing ligt in het ondersteunen van kleinschalige boeren, door hen kennis te geven en experimenten uit te voeren."

Lees hier het volledige rapport.