
De cacao-productie is sterk gestegen in het land, dit is te zien aan de tienvoudige toename sinds 2004. Veel van de kleine boeren, die voorheen in armoede leefden, hebben een impuls in hun inkomen gezien. De sleutel tot het succes is de ontwikkeling van boerencoöperaties, hierdoor wordt minder met tussenpersonen gewerkt die een groot deel van de winst wegnamen.
Toen het eind jaren negentig veel slechter ging met de cacao-boeren op de eilanden heeft de Franse biologische chocoladeproducent Kaoka de situatie in de cacao-sector aldaar onderzocht. Kaoka ontdekte dat de boeren een veel betere prijs konden krijgen voor biologisch cacao.
Een regeling die ondersteund wordt door Ifad en Cafedirect zorgt ervoor dat de boeren dit geld ook daadwerkelijk krijgen. Anne MacCaig van Cafedirect is onlangs naar de eilanden afgereisd. "Ze hebben de faciliteiten voor de productie en door samenwerking met verschillende organisaties kunnen ze de bonen goed laten drogen en deze worden verzameld in een centraal magazijn. "Ze krijgen nu vijf keer de prijs die ze vroeger kregen", vertelt Anne MacCraig.
Voordat het programma in 2004 begon, produceerde Sao Tome slechts 50 ton cacao, dit was medio 2010 gestegen tot 600 ton biologische en fairtrade bonen.