
In deze silo's gaat vijf keer 30 ton, hierin kan het bloem rijpen en wordt exact afgewogen hoeveel bloem gebruikt wordt.
Tijdens zijn opleiding ontdekte hij dat het Franse brood voor hem echt het mooiste brood is, daarom besloot hij dit in Nederland te gaan bakken. Het brood bij vanmenno is gemaakt van biologisch steengemalen meel uit Frankrijk, water en zeezout. En natuurlijk Menno's eigengemaakte zuurdesemcultuur die krachtig genoeg is om het hele brood te laten rijzen. De broden hebben een herkenbare dikke korst en zijn volgens de bakker een stuk veerkrachtiger dan ander brood.

Brood in de vorm van een korenaar
Het meel komt uit Frankrijk omdat de ingrediënten alleen in Frankrijk een dermate goede kwaliteit krijgen. "De rassen die ik nu gebruik, kunnen hier niet groeien, zij hebben meer zon nodig." Menno bakt brood zonder poespas, er zijn acht broodsoorten verkrijgbaar. "Je moet niet blijven goochelen met allerlei smaakjes, bij mijn brood proef je of het rogge of spelt is. Het draait hier om het karakter van het brood, wij hebben een fris, zuiver en eerlijk product."

Het brood rijst op deze doeken en niet op platen.
Uitbreiding
Vanmenno heeft zo'n twee jaar geleden een nieuw pand in IJsselstein betrokken. "Ik kon de vraag gewoon niet meer aan, we moesten uitbreiden." In de bakkerij wordt zo efficiënt mogelijk gewerkt, de bakkers hoeven bijvoorbeeld niet zwaar te tillen, daar is bij de bouw heel bewust naar gekeken. "Omdat een aantal processen geautomatiseerd zijn, is het veel prettiger werken. Het romantische beeld van de Franse bakker zie je hier niet meer terug, maar wij hebben brood van een hogere kwaliteit en de bakker is aan het eind van de dag niet gesloopt. Bovendien doen we nog steeds erg veel met de hand, en dat houdt het werk leuk."Menno heeft veel van de bakkers die bij vanmenno werkzaam zijn zelf opgeleid. "Hier werken dus Nederlandse bakkers die écht Frans brood bakken."

Bij vanmenno wordt het brood nog op een stenen vloer gebakken.
Trouw aan concept
Ondanks de groei, is de bakker wel trouw gebleven aan het concept, dat was voor hem echt een vereiste. Voorgebakken brood, zonder gebrande mout, vetstoffen en broodverbeteraars. Vanmenno levert aan de betere restaurants. "Het is hierbij wel belangrijk dat de gasten goede voorlichting krijgen, ze moeten wel begrijpen wat ze eten. Maar meestal zijn de reacties waanzinnig enthousiast en verkoopt het brood zich vanzelf."
Menno van 't Hoen, de man achter vanmenno
Bijzonder is dat consumenten het brood in de webshop vanmenno kunnen kopen en zelf thuis kunnen afbakken. "Dat is vrij uniek. Velen die één keer het brood geproefd hebben, kunnen en willen daarna niet meer anders." Menno denkt dat in de toekomst ook meer natuurvoedingswinkels het assortiment van vanmenno gaan voeren.

Voor meer informatie:
Menno 't Hoen
vanmenno
Kamerlingh Onneslaan 15
3401 MZ IJsselstein
030 686 8470
[email protected]
www.vanmenno.nl