Voor 2011 heeft het UMCG zich als doel gesteld dat 40 procent van het inkoopvolume voor de restaurants biologisch of duurzaam moet zijn. Voor de afdeling Banqueting streeft het UMCG naar 25 procent. Van de 6 soorten lunches die dagelijks besteld kunnen worden, bestaat de lunch 'Berkentuin' volledig uit biologische producten. Ook cateraar Medirest, die de twee bezoekersrestaurants in UMCG exploiteert, is nauw betrokken bij het thema gezond en duurzaam. Zij bieden steeds meer biologische en duurzame producten in het assortiment.
Inkoop
Bij de inkoop van biologische producten houdt UMCG zich aan de criteria die de overheid heeft gesteld voor duurzaam inkopen van dranken en voedsel. Zo moeten gewassen geproduceerd zijn zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, dieren vrije uitloop hebben, vissen op duurzame wijze zijn gevangen of gekweekt. Verder moet er bij kasproducten zo weinig mogelijk energie zijn verbruikt en bij het transport de af te leggen afstand zo kort mogelijk zijn. Ook dient een bewuste keuze te zijn gemaakt tussen verpakte en onverpakte producten en de derving van de voedingsproducten zoveel mogelijk worden beperkt.Prijs biologische gelijk aan gangbaar
"Bij de inkoop van biologische producten heb je regelmatig te maken met leveranciers die ook gewone producten hebben", vertelt Roel Borgman, clustermanager Voedingszorg van het UCMG. "Zo was bij onze leverancier de biologische melk altijd duurder dan de 'gewone' melk. Maar UMCG is een grote partij bij de inkoop, waardoor we vaak lagere prijzen kunnen bedingen. Zo betalen we nu voor de biologische melk en karnemelk in onze restaurants dezelfde prijs voor de gewone melkproducten."Bron: Food Hospitality