Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
40% van inkoopvolume biologisch/duurzaam

UMCG serveert bio-melk voor dezelfde prijs als gewone melkproducten

Begin 2009 heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) – 750 patiënten en 10.000 medewerkers – gekozen voor Healthy Ageing als speerpunt 'gezond en actief ouder worden'. Het UMCG serveert steeds meer biologische en duurzame producten. Opvallend is dat de biologische melk en karnemelk er even duur zijn als de gewone melkproducten.

Voor 2011 heeft het UMCG zich als doel gesteld dat 40 procent van het inkoopvolume voor de restaurants biologisch of duurzaam moet zijn. Voor de afdeling Banqueting streeft het UMCG naar 25 procent. Van de 6 soorten lunches die dagelijks besteld kunnen worden, bestaat de lunch 'Berkentuin' volledig uit biologische producten. Ook cateraar Medirest, die de twee bezoekersrestaurants in UMCG exploiteert, is nauw betrokken bij het thema gezond en duurzaam. Zij bieden steeds meer biologische en duurzame producten in het assortiment.

Inkoop

Bij de inkoop van biologische producten houdt UMCG zich aan de criteria die de overheid heeft gesteld voor duurzaam inkopen van dranken en voedsel. Zo moeten gewassen geproduceerd zijn zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, dieren vrije uitloop hebben, vissen op duurzame wijze zijn gevangen of gekweekt. Verder moet er bij kasproducten zo weinig mogelijk energie zijn verbruikt en bij het transport de af te leggen afstand zo kort mogelijk zijn. Ook dient een bewuste keuze te zijn gemaakt tussen verpakte en onverpakte producten en de derving van de voedingsproducten zoveel mogelijk worden beperkt.

Prijs biologische gelijk aan gangbaar

"Bij de inkoop van biologische producten heb je regelmatig te maken met leveranciers die ook gewone producten hebben", vertelt Roel Borgman, clustermanager Voedingszorg van het UCMG. "Zo was bij onze leverancier de biologische melk altijd duurder dan de 'gewone' melk. Maar UMCG is een grote partij bij de inkoop, waardoor we vaak lagere prijzen kunnen bedingen. Zo betalen we nu voor de biologische melk en karnemelk in onze restaurants dezelfde prijs voor de gewone melkproducten."

Bron: Food Hospitality

Publicatiedatum: