Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Louis Bolk Instituut brengt Afrikaanse cacaoproducent rechtstreeks in contact met afnemer

Tholen – Het Louis Bolk Instituut heeft tijdens de BioFach duidelijk laten zien wat zij kunnen betekenen voor Afrikaanse cacao-producenten. In de stand was niet alleen een demonstratie chocolade maken, maar bezoekers konden ook deelnemen aan een smaakproef. Dit alles met het doel om de producent en de markt dichter bij elkaar te brengen.

"In Afrika wordt vrij veel biologische cacao geteeld, maar de markt focust zich voornamelijk op Zuid-Amerika. Er is veel potentieel voor Afrikaanse biologische chocolade en wij willen een aantal van deze telers hier de kans geven om zichzelf te laten zien", legt Sonja Copijn van het Louis Bolk Instituut uit. Zij is internationaal adviseur omtrent duurzame landbouw bij het instituut.

De producent

Corinne Ingels is één van de cacaoproducenten die op de BioFach de producten toonden. "Wij produceren de rauwe materialen, zoals vanille en cacao, in Oeganda. Alleen hebben wij zelf niet de capaciteiten om het te verkopen, dit project zorgt ervoor dat ik mee kan doen. Ik kan nu echt laten zien wat er achter de chocolade zit en ik waardeer het directe contact enorm."


Corrinne Ingels in haar stand met Oegandese cacao en vanille.

Smaakproef

De smaakproef werd gehouden met zes verschillende chocoladerepen, twee uit Madagaskar, twee uit Congo en twee uit Ghana. Sonja vertelt dat de proeverij door sommige geïnteresseerden heel erg serieus genomen wordt. "Op woensdag stonden hier een aantal Denen, zij hebben wel een half uur lang chocolade staan proeven. Uiteindelijk vonden ze de door Ingrid gemaakte chocolade het lekkerst."


Veel interesse voor de smaakproef, ook Bo van Elzakker doet mee aan de proef (midden).

Ingrid is de chocolademaakster, zij maakte gebruik van de biologische cacao van de verschillende cacao-producenten uit onder meer Ghana en Congo. Ingrid van der Maat maakte live 'on the spot' chocolade. “Er wordt erg enthousiast gereageerd, ik ben al door diverse mensen gevraagd om ook bij hen een demonstratie te geven. Het is jammer dat het in Afrika zelf te warm is voor een dergelijke demonstratie.” Ingrid vindt vooral de pure chocolade heel erg lekker.


Ingrid giet nieuwe bonen in de kom

Louis Bolk Instituut

Het Louis Bolk Instituut is als internationale organisatie actief in wetenschappelijk participatief onderzoek, advies en conceptontwikkeling en biedt oplossingen voor knelpunten in de biologische en duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg. In Afrika werkt het bedrijf onder de naam Agro Eco-Louis Bolk Institute. Momenteel voeren ze daar vanuit de branch offices in Oeganda en Ghana drie soorten adviesprojecten uit, namelijk: Value Chain Development, Sustainable Soil Improvement en Organic School Gardens. Voor internationale onderzoeksprojecten worden onderzoekers vanuit Nederland ingeschakeld.

Voor meer informatie:
Sonja Copijn
Internationaal adviseur duurzame landbouw
Louis Bolk Instituut
Hoofdstraat 24
3972 LA Driebergen
[email protected]
www.louisbolk.org