Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
'Kijk beter naar de context van onderzoeken over biologisch'
Tholen - Vorige week kwamen vanuit het Verenigd Koninkrijk berichten dat biologische groenten niet per se gezonder of lekkerder zijn dan conventioneel geteelde groenten. De conventionele groenten bevatten volgens de studie van consumentenorganisatie Which meer antioxidanten en uit de smaaktest blijkt dat modern geteelde tomaten meer smaak hebben.
Een greep uit de krantenkoppen naar aanleiding van dit onderzoek:
Organic food not as nutritious as believed--study
Organic food 'is of little benefit'
Organic food may no longer be preferred
Organic Food can be a Potential Threat to Health
Organic foods 'not as tasty or healthy' as those grown using pesticides
De Britse Soil Association heeft al afstand genomen van het onderzoek. Het is volgens hen een ongegronde studie op basis van een zeer beperkte steekproef. De resultaten zijn namelijk gebaseerd op een studie op één teeltlocatie in het zuiden van Engeland.
Ook in Nederland werd het onderzoek breed opgepikt, André Brouwer van de Task Force had nog nooit van het onderzoek gehoord. Dat zegt voor hem genoeg. "Ik begreep dat het een klein onderzoekje is, niet representatief en niet wetenschappelijk uitgevoerd, eigenlijk flanswerk. Een beetje journalist had dit snel kunnen doorprikken. Maar dan moet je wel hoor- en wederhoor toepassen en niet zomaar een berichtje van een persbureau kopiëren en er door de eindredacteur ook nog eens een foute kop boven laten zetten', aldus André.
André juicht gegronde onderzoeken over biologische voeding toe. "Ook een onderzoek waar biologisch niet goed uit komt, is het altijd waard om te publiceren. Maar kijk wel even naar het doel van zo'n onderzoek, en zelfs ook naar de opdrachtgever en de financier. Van een goed en onafhankelijk onderzoek kun je altijd wat leren."
Hij heeft zelf ooit eens een - 'geheel niet-wetenschappelijke' - smaaktest gehouden tijdens de Libelle Zomerweek, daarin werd het hem duidelijk dat smaak van veel aspecten afhankelijk is. "Voor de beoordeling van smaak is onder meer de leeftijd van de deelnemer aan het onderzoek van belang. In deze smaaktest bleek bijvoorbeeld dat kinderen de smaak heel anders waarderen. Volwassenen vonden de biologische komkommer lekkerder, de kinderen apprecieerden de meer waterige conventionele komkommer juist hoger."
André merkte vorige week dat diverse media de resultaten van het onderzoek van TNS NIPO over het consumentengedrag omtrent biologische voeding wat negatief weergaven. Hier kwamen koppen uit zoals 'Nederlanders eten minst biologisch'. "De Nederlanders kopen per persoon misschien minder biologische producten dan in landen om ons heen, maar het aantal Nederlanders dat biologisch eet ligt met 2 op 3 juist weer hoger."