Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Biologisch enige duidelijke keuze voor beter product'

Kan vleesvervanger Meatless vleestekort voorkomen?

Tholen – Vlees wordt steeds schaarser en dit dringt langzaamaan tot de mensen door. Meatless uit Goes lijkt de oplossing te hebben gevonden. Het product kan dienen als vleesvervanger, maar kan ook de hoeveelheid vlees in een vleesproduct beperken. "Als het gehakt dat je eet voor twintig procent uit Meatless bestaat en je dit vijf keer per week eet, eet je in totaal één dag minder vlees", legt Jos Hugense uit.


Jos Hugense toont één van de mogelijkheden van Meatless.

"Het gaat harder dan we allemaal denken", aldus Jos over het dreigende vleestekort. Biologisch vlees en vleesvervangers zijn voor hem niet dé oplossing voor het wereldwijde probleem. Ook efficiency-vergroting niet het toverwoord, dat gaat ten koste van het vakmanschap en de betrokkenheid. Daarom is met Meatless een andere methode bedacht, het verlaagt het vetpercentage, terwijl de smaak hetzelfde blijft. "Wij zetten ons in om vlees te verbeteren."

In eerste instantie is Meatless enkel voor de eigen productie ontwikkeld, toen kwam er echter ook uit andere hoeken interesse. De bio-variant van Meatless zit onder meer verwerkt in de biologische gehaktbal van Vion.


In de gehaktbal van Vion zit 20% Meatless verwerkt. Deze is hierdoor ook 50% gereduceerd in vet en een stuk duurzamer geproduceerd.

Macht van de keten

De keten heeft volgens Jos de macht om de voedselvoorziening te verduurzamen. "Ik zie een taak voor biologisch weggelegd om de consument bewuster met vlees om te laten gaan." Er moet een balans gevonden worden in de vleesconsumptie. "Geen vlees, daar geloof ik niet in, maar ik denk wel dat 'parttime vega's' en 'flexitarians' een positieve invloed hebben. Een wereld zonder dierlijke eiwitten is niet realistisch, maar we kunnen wel iets doen, bijvoorbeeld aan de wijze waarop we vlees consumeren."



Jos is blij met de groei van de biologische voedselconsumptie. "Dit is een goed teken, de consument heeft duidelijk behoefte aan meer duurzame producten. Biologisch is de enige duidelijke keuze voor een beter product." Hij is echter van mening dat biologisch alleen voor de Westerse consument weggelegd is. "Voor de Afrikaanse boer bijvoorbeeld is deze werkwijze alleen maar interessant als hij er de nodige efficiency mee kan bereiken. Ook de gemiddelde Chinese boer bekommert zich niet om biologisch."


Al deze gerechten bevatten Meatless

Duurzaamheidscriteria

Voor Jos is biologisch overigens niet per definitie duurzaam. "Het is hoog tijd dat daar criteria voor komen. Velen kijken dan bijvoorbeeld naar het sociale- en gezondheidsaspect, ikzelf kijk meer naar het gebruik van grondstoffen en de uitstoot van de producten." De grote aandacht voor duurzaamheid, leidt volgens hem op dit moment voornamelijk tot vertroebeling. "Bedrijven proberen de aandacht ook vaak af te leiden, wijzen met een beschuldigende vinger naar een andere sector. Daar stoor ik me soms aan."


50% vis, 50% Meatless

Meatless hoopt nog grote stappen te gaan maken. Sinds 18 februari is ook een visvariant van Meatless verkrijgbaar. De productie ligt nu op 1000 kilo per uur, dit wil het bedrijf op gaan schroeven naar 2000 tot 3000 kilo.

Voor meer informatie:

Jos Hugense
Meatless
Gebr. Spykerstraat 1
4462 GJ Goes
0113 271288
[email protected]
www.meatless.nl