
In eerste instantie bestond het assortiment van Suzy's enkel uit de biologische shoyu en tamari. Na de Shoyu en tamari kwamen al snel de teryaki, ketjap manis, thai curry, sweet chili en satésaus. Behalve de sojasaus is alles naast biologisch ook glutenvrij. Het volledige assortiment ligt sinds september in de winkels. De flesjes zijn vrij klein, Chris Jan geeft aan bewust gekozen te hebben voor een kleinere verpakking omdat men vaak lang met dit soort producten doet.

Een overzicht van het assortiment van Suzy's
De producenten besteden veel zorg aan de producten, de ketjap van Suzy's rijpt bijvoorbeeld twaalf tot veertien maanden, terwijl bij niet-biologische ketjap dit proces chemisch wordt versneld en uitgevoerd in twee dagen. "Dat proef je duidelijk. Naar mijn mening is smaakvervlakking door de procesindustrie de grootste vijand van biologisch. Consumenten moet uitgelegd worden hoe oorspronkelijke producten smaken."
Tijdens verschillende reizen heeft Chris Jan gezien hoe men in verschillende landen met voedsel omgaat, daardoor is hij in hoge mate geïnteresseerd in waar het product vandaan komt en wie het product produceert. En dat is voor hem ook het mooie aan bio: "We staan helemaal achter de producten, achter de oorsprong en hoe het gemaakt is. De biologische productie is puurder en intenser, het smaakt beter, het is echt een wereld van verschil. Biologisch houdt een bepaalde kwaliteit in."

Chris Jan van Kooten en Ling Yun Chen in de stand van Zesty op de BioFach 2011
Zesty wil het biologisch assortiment in de toekomst nog verder gaan uitbreiden, daarom is het bedrijf op zoek naar meer biologische ingrediënten. "We gaan voor een gesloten keten, hebben rechtstreeks contact met telers en boeren uit de Filippijnen, Thailand en Japan. Ook hebben we daar eigen projecten die we zelf goed monitoren, daar wordt onder meer meer gember, basilicum en chilipeper verbouwd."
Het bedrijf pakt alles aan wat Aziatisch én biologisch is. Kroepoek is een uitdaging, omdat er specifieke kennis vereist is om het product optimaal te krijgen. "Dit is voor ons een erg interessant product en we zijn dichtbij om dit jaar een biologische garnalen- en vegetarische kroepoek te introduceren." Ook kan Chris Jan aankondigen dat er sambal en loempia's van Suzy's aankomen.
Zesty wil de komende tijd verder de diepte en breedte in met de producten. "We willen meer en beter laten zien wat er allemaal kan met onze producten, eigenlijk kun je simpeler dan dit niet koken." Binnenkort zal Zesty een nieuwe website voor Suzy's lanceren. Hierop komt meer uitleg over de producten, waar ze vandaan komen. "De consument krijgt er pas een gevoel bij als het verhaal erachter duidelijk is."
Voor meer informatie:
Chris Jan van Kooten
Zesty B.V.
Everdenberg 5E
4902 TT Oosterhout
0162 494902
[email protected]
www.zesty.nl