

De boeren in Sipi Falls brengen hun biologische koffie naar de verwerkingsfabriek
Koffieverwerkingsfabriek in Oeganda
In Oost Oeganda heeft Simon Lévelt bijvoorbeeld samen met de Oegandese partner, het koffiebedrijf Kawacom, een groot koffieproject opgezet, waarbij zesduizend kleine koffieboeren zijn betrokken. In het gebied rond Mount Elgon zijn de koffieboeren getraind in biologische teelt.
De koffieverwerkingsfabriek in Sipi Falls
Simon Lévelt heeft de financiering geworven waarmee Kawacom in Sipi Falls een koffieverwerkingsfabriek heeft gebouwd. Deze is in oktober geopend en daar wordt de biologische koffie van de bij het project aangesloten boeren verwerkt. "Momenteel wordt met financiële ondersteuning van Simon Lévelt een trainingscentrum voor de koffieboeren gebouwd", vertelt Paula, "dankzij dit project zijn de boeren in staat om een biologische specialiteiten koffie te produceren waarvoor zij extra premie ontvangen. De fabriek biedt werk aan 150 mensen uit de omgeving."

Peru
Simon Lévelt ondersteunt ook de kleine boeren in Peru. In de koffieregio in het departement Amazonas hebben de boeren problemen met hevige regenval tijdens de oogst periode. Hierdoor zijn ze niet in staat om hun koffie goed te drogen. "Om hen hierbij te helpen hebben we een droogpatio aangelegd op het verzamelpunt waarnaar de koffieboeren hun koffie brengen, zij het per voet, vrachtwagen, motor of ezel. Hoe droger de koffie is, hoe hoger de prijs is die ze voor de koffie ontvangen. Dit is een win-win-situatie, de boeren krijgen een betere prijs, wij betere koffie."
De keurkamer bij de koffieboeren van Pronatur in Peru
Voor deze boeren was het ook jammer dat zij de eindproducten zelf niet konden proeven. De koffie wordt ingezameld, verwerkt en verscheept, waardoor de boeren nooit besef hadden wat er met hun product gebeurt. "Vaak neem ik het eindproduct mee tijdens onze bezoeken, maar we besloten nog een stap verder te gaan en hebben de fondsen geworven voor een keurkamer. De boeren hebben nu de beschikking over een keurkamer die in samenwerking met onze Peruaanse partner Pronatur gebouwd is."
Dit project komt de kwaliteit van de koffie ten goede. "Door bepaalde nuances in de teelt aan te brengen, kan de kwaliteit van de koffie verbeterd worden, de boeren krijgen hier nu inzicht in." De boeren zijn daarnaast getraind om koffie te keuren en geïnformeerd over de Europese markt. "Zo krijgen ze een besef van wat er in de rest van de wereld gebeurt", licht Paula toe. "We hebben hen biologische koffie uit andere werelddelen laten keuren."

Paula bij een deel van de koffiebonenvoorraad in Haarlem
Kennisuitwisseling
Kennisuitwisseling staat hoog in het vaandel bij Simon Lévelt, boeren kunnen wereldwijd veel van elkaar leren, bijvoorbeeld als het gaat om biologische gewasbescherming. "Peruaanse boeren gaan bladroest bijvoorbeeld vaak te lijf met een beschermingsmiddel op basis van rijst. Deze adviezen brengen we dan over aan collega-boeren in Oeganda die met hetzelfde probleem te kampen hebben."Voor meer informatie:
Simon Lévelt Koffie- en Theehandel
A. Hofmanweg 3
2031 BH Haarlem
023 512 2522
[email protected]
www.simonlevelt.nl