'Bij Biostar gaan jaarlijks tot 1 miljoen dozen kerssoorten de deur uit'
Zo ben je nog een tuinkerszaadje, en zo ben je klaar om de wereld in te gaan. Tuinkers doet daar maar vijf dagen over. Hij groeit dan ook op een bedje van vlas, waar hij bronwater te drinken krijgt.
Zo gaat het althans bij Biostar in 's-Gravenzande, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in tuinkers. Of eigenlijk: in kerssoorten en kiemproducten, waarvan tuinkers er een is (en goed is voor 95 procent van de omzet). Biostar kweekt ook daikonkers, rucolakers, purperkers en mosterdkers, die stuk voor stuk wel wat bekender mogen worden – vindt Biostar.
Inmiddels beslaat het teeltbedrijf 22.000 vierkante meter. Inclusief Overkleeft en zijn familie werken er vijftien mensen. Ze zorgen ervoor dat er jaarlijks 800.000 tot 1 miljoen dozen de deur uitgaan bij Biostar. In één doos zitten tien bakjes (à 20 gram) aan kerssoorten.
De tuinkers van Biostar wordt biologisch geteeld. Dat betekent dat de plantjes niet groeien op een voedingsbodem waar steenwol in zit, maar op een bodem van vlas, dat biologisch afbreekbaar is. Gunstig is ook dat het materiaal veel vocht vasthoudt en niet uit elkaar valt. Van Zanten: "Die bodem hebben we in de jaren 90 laten ontwikkelen via de universiteit van Berlijn."
Klik hier voor het volledige artikel
Bron: Reformatorisch Dagblad