"Zelfs in 2011 zijn er nog mensen die geen vertrouwen hebben in het feit dat het mogelijk is om biologische wijn te verbouwen in Bordeaux", zegt Jean-Michel Comme, eigenaar van een 80 hectare grote wijngaard 'Château Pontet Canet' in Pauillac. "Zodra het totale landgoed biologisch en biologisch dynamisch was, hebben we gestreefd naar een certificatie om te bewijzen dat ons project oprecht is.

"Dit is voor de wijnbouw een stap in de goede richting", vertelt Xavier Planty, mede-eigenaar en directeur van het 100-hectare grote landgoed Château Guiraud dat onlangs biologisch gecertificeerd is. "Let wel: Biologische wijnbouw is slechts een stap op weg naar duurzaamheid", aldus Planty.
Pessimisten hebben lange tijd beweerd dat Bordeaux enkel een goede locatie is voor Cabernet en Merlot, omdat in de regio vrij veel vraatzuchtige insecten zijn die de kwaliteit van de druiven niet ten goede komen.

Xavier Planty tussen zijn wijnen
Normaliter gebruiken biologische druiventelers koper voor bestrijding van de meeldauw, maar voor Muriel Barthe, technisch directeur bij de wijnraad van Bordeaux, is dit geen goede oplossing omdat koper een zwaar metaal is en slecht is voor de bodem.
In 2010 waren in totaal 343 wijndomeinen in de Gironde biologisch. Sommige van de 2.250 hectare zijn in conversie en 1.836 hectare is al gecertificeerd. En dit kan nog meer worden. Vorig jaar is de wijnraad namelijk met 25 boeren en coöperaties een pilot-programma duurzaamheid gestart, met de doelstelling om ISO 14001-certificering te bereiken. Een jaar later hebben ze 250 nieuwe kandidaten.