Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Chocolade is het toverwoord!'

Duurzame workshops IJs en Zopie slaan aan

Tholen – IJs en Zopie zit gevestigd in een voormalig kerkje in het stadshart van 's-Hertogenbosch. Annerie van Asch is sinds februari 2007 bedrijfsleidster van de creatieve ijswinkel. Al het ijs dat ze verkoopt is gemaakt van biologische melk. Verder staat er biologische appelsap op het menu en fairtrade koffie en chocolade. De tosti is grotendeels biologisch en de eigengemaakte Mexicaanse tomatensoep is zowel bio als vega.


De menukaart van IJs en Zopie

De wintermaanden zijn bij IJs en Zopie een stuk rustiger dan de zomermaanden, maar hier heeft Annerie iets op gevonden. Sinds twee jaar organiseert ze namelijk workshops. "Deze heb ik erbij verzonnen, daar gaven de mannen achter dit concept, Koen en Pieter, me alle vrijheid in. Doordat we geen franchise zijn, krijg ik de kans om mijn eigen ding te doen." De workshops zijn zo duurzaam mogelijk en passen bij haar achtergrond, ze is namelijk lerares tekenen en handvaardigheid.



"Een leuke workshop is bijvoorbeeld het schilderen en beeldhouwen met fairtrade chocola. Ook van het maken van tapas met ijs word ik helemaal blij, doel is dan om allerlei aparte dingen met elkaar te combineren en leuk op te maken op een schaaltje." De workshops worden gegeven aan groepen van tussen de twee en dertig personen. Op locatie kan ook. "We schilderen bijvoorbeeld ook wel eens op veld-ezels buiten voor de deur, dan trek je meteen de aandacht van langslopende mensen."


Een aantal van de chocolade-schilderijen

Ze geniet duidelijk van het werk en geeft aan dat ze altijd vrolijk wordt wanneer ze binnenstapt. Door de workshops is het 's zomers wel dubbel zo druk, maar ze krijgt hulp van ongeveer acht oproepkrachten. "Het ijs is eigenlijk ingehaald door de workshops. Nu is het zaak om nog een echte winterworkshop te verzinnen. Misschien iets met warme chocola? Chocolade is namelijk het toverwoord!"


De kelder is klaar voor een buikdansworkshop

Biologisch

Annerie vindt het belangrijk om het verhaal achter de biologische producten te communiceren. "Mensen moeten het wel snappen. Voor mij is het vooral belangrijk om iets goeds te doen, iemand moet toch het goede voorbeeld geven?"


Annerie schept een ijsje

Toen ze begon twijfelde ze of er echt markt voor was. "Ik had het idee dat er juist minder mensen binnenstapten wanneer ik het bord met de term biologisch buiten zette. Biologisch was voor velen nog een truttig, vies woord, inmiddels wordt het trendy gepresenteerd en gewaardeerd."

Voor meer informatie:
Annerie van Asch
IJs en Zopie
Molenstraat 1
5211 DR 's-Hertogenbosch
073 7676075
[email protected]
www.ijsenzopie.nl