Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitgebreid onderzoek naar duurzaamheid biologische groenteteelt in VS

Terwijl het aantal biologische groentetelers blijft toenemen, is er verrassend weinig onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van deze biologische praktijken. Hier gaat de universiteit van Iowa verandering in brengen.

Een onderzoeker van Iowa State University onderzoekt welke biologische groenteteelt-werkwijzen het beste zijn voor de bodem, het water, de opbrengst en de voedingswaarden. Kathleen Delate, hoogleraar van de tuinbouw en agronomie, doet een uitgebreide studie naar biologisch groenteteeltpraktijken door te kijken naar de dekking van het gewas, mest en grondbewerking.

"We meten een heleboel dingen. We hopen dat biologische telers de op wetenschap gebaseerde informatie uiteindelijk kunnen gebruiken om verstandige beslissingen nemen om de duurzaamheid van hun werkwijze te verhogen. Ook denken we dat veel van deze gegevens voor conventionele gewassen gebruikt kunnen worden", aldus Delate.

In het onderzoek worden 36 boerderij-percelen gebruikt, elk met verschillende combinaties van variabelen. Hiermee hopen de onderzoekers te kunnen bepalen welke werkwijze het beste is. Tomaten, broccoli, uien, bonen, pompoenen en sla worden in het onderzoek betrokken. De groenten worden geteeld in vruchtwisseling, het ene gewas wordt in het voorjaar aangeplant, gevolgd door de ander in de herfst.

"We gaan onder meer kijken hoeveel nuttige insecten daadwerkelijk door 'dekkingsgewassen' worden aangetrokken. Er zijn ook gegevens waaruit blijkt dat stro niet alleen ziekten voorkomt, maar ook de bodem vochtig houdt. Dit kan weer leiden tot wortelrot en een aantal andere kwesties die de bodemkwaliteit juist niet ten goede komen."

De studie bekijkt ook de voedingswaarden. "Onze collega's in Florida gaan de nutritionele analyses uitvoeren."
Publicatiedatum: