
"Dit laboratorium biedt een breed spectrum aan analyses, analyses die tegenwoordig steeds belangrijker worden om onder andere een biologisch stempel te kunnen geven." Eveline licht toe dat TLR niet certificeert, maar wel het aangeboden monster op vele parameters kan screenen. "Dit kunnen kritieke punten zijn voor een labeling zoals bijvoorbeeld biologisch. We geven indien gewenst uiteraard de klanten tips en adviezen en kunnen ook consulting aanbieden."

TLR maakt onderdeel uit van de Peterson Control Union World Group. In het begin verzorgde TLR hoofdzakelijk de analyses van monsters aangeleverd door het zusterbedrijf Peterson. Toen werd geanalyseerd op vocht, eiwit, bijmenging en dergelijke. Dit kleine lab is uitgegroeid tot één van de modernste laboratoria van Europa. "Er komen inmiddels dagelijks tussen de 150 en 250 monsters binnen."

De ruimte met binnengekomen monsters
Het hele proces is overzichtelijk en volledig geautomatiseerd. De klanten sturen hun monsters met begeleidend schrijven waarop hun opdracht vermeld staat. Alle gegevens worden ingevoerd in het speciaal voor TLR ontworpen computersysteem en de monsters worden voorzien van een streepjescode. Nadat de monsters voorbewerkt zijn gaan ze naar de betreffende analyseafdeling. "De klant kan zelf ook inloggen in dit systeem en exact de status van het monster in analyse volgen."

Hier worden de monsters eerst gemalen
De diverse afdelingen voeren ieder hun eigen analyses uit. De weender-afdeling analyseert onder andere de voedingswaarden, microscopie concentreert zich op vreemde zaden in de te onderzoeken ladingen. De microbiologische afdeling focust op levende verontreinigingen, zoals schimmels, gisten, Bacillus en Salmonella. Ook behoren analyses van allergenen en GGO's tot het pakket. De anorganische afdeling onderzoekt de aanwezigheid van onder andere mineralen en zware metalen. Ten slotte richt de organische afdeling zich op het opsporen van eventueel aanwezige dioxinen, PCB's, PAH's, bestrijdingsmiddelen en mycotoxinen.

Rechts een salmonella-besmetting
Het lab test naast grondstoffen voor de diervoeder en industrie, ook verse groenten en fruit uit distributiecentra van supermarktketens. Dit om te bepalen of de leveranciers ook daadwerkelijk die producten zonder bestrijdingsmiddelen leveren, zoals ze beweren. Ook eindproducten voor consumptie worden regelmatig ter analyse aangeboden. Tevens wordt textiel onderzocht, er wordt dan gekeken of het kledingstuk of katoen van biologische teelt afkomstig is of niet. "Kortom de variëteit aan analyses en producten die geanalyseerd worden is enorm."

De weender-afdeling analyseert voedingswaarden
Een ander kern activiteit van TLR sinds de 70-er jaren is de analyse van kolen, cokes, biomassa en bio-brandstoffen (biodiesel, ethanol) volgens de ISO17025 standaard. Onder andere worden de verbrandingseigenschappen, de samenstelling en reststoffen na verbranding in kaart gebracht.
Voor meer informatie:
Eveline van Tuijl
TLR International Laboratories
Bankwerkerstraat 16
3077 MB Rotterdam
010 282 3292
[email protected]
www.tlr.nl