Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers: Biologische melk bevat minder verzadigd vet dan 'gewone' melk

Uit een nieuwe studie blijkt dat melk van biologische koeien die vers gras eten consequent beter is voor je gezondheid.

Biologische melk blijkt vanuit voedingsoogpunt een hoger niveau gunstige vetzuren te bevatten. Onderzoekers van de University of Newcastle hebben ontdekt dat biologisch melk in het algemeen minder verzadigd vet bevat en meer goede vetzuren dan melk dat geproduceerd is door intensieve commerciƫle melkveebedrijven.

Men vond dat niet-biologische melk een significant hoger gehalte verzadigd vet bevatten en veel minder gunstige vetzuren dan in een 'normaal' jaar bevatten. Dit komt door de slechte zomer en mindere winter die de bedrijven achter de rug hebben. Bij biologische melk blijken de weersomstandigheden veel minder invloed te hebben.



Gillian Butler gaf leiding aan het onderzoek en zegt dat het opviel dat de biologisch melk van verschillende landbouwbedrijven weinig verschilden in vetsamenstelling. "Dit impliceert dat deze leveranciers een vrij uniforme benadering van voeding hebben."

"Door te kiezen voor biologische melk kan het gehalte verzadigde vetten met 30 tot 50 procent omlaag worden gebracht."

Tijdens hun onderzoek naar de verschillen tussen biologische en gangbare melk, ontdekten de onderzoekers een verrassende link tussen de kwaliteit van melk en ons veranderende klimaat. De resultaten suggereren dat in natte en koele zomers boeren er mogelijk goed aan doen om hun huidige zuivelpraktijken te herzien.

"Dit baanbrekende onderzoek toont voor het eerst aan dat mensen die biologische melk kopen zullen profiteren van de hogere niveaus aan gunstige vetzuren die biologische melk het hele jaar door bevat", reageert Emma Hockridge van de Soil Association.

De studie is gepubliceerd in het 'Journal of Dairy Science'.