Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische aardappelen: teeltvervroeging voor gewenste kwaliteit

De biologische aardappelveredeling richt zich vooral op resistenties, opbrengst en kookeigenschappen. De raskeuze door de teler wordt naast deze teelt- en producteigenschappen voornamelijk bepaald door de afzetmarkten. Bij de eigenschap smaak speelt het onderwatergewicht een belangrijke rol en deze hangt weer samen met de lengte van de teeltperiode. Een langer groeiseizoen zorgt voor hogere onderwatergewichten. Voor de biologische aardappelteelt is vooral teeltvervroeging een instrument om het gewenste kwaliteitsniveau te halen. Maar het imago van biologisch vraagt mogelijk om meer toegevoegde waarde en vooral betere smaak.

Consumenten van biologische aardappelen verwachten veelal naast goede uiterlijke kwaliteit ook toegevoegde waarde voor gezondheid en smaak. Uit onderzoek afgelopen jaren blijkt dat de variatie in smaak en andere inwendige kwaliteit groot is. De teler besteedt doorgaans te weinig aandacht aan de inwendige kwaliteit van het eindproduct. Deze variatie heeft dan een negatief effect op de winkelverkopen, één slechte ervaring kan een consument definitief laten afhaken voor toekomstige aankopen. Uit het onderzoek blijkt ook dat smaak en inwendige kwaliteit samenhangt met het onderwatergewicht en dat klei aardappelen gemiddeld beter gewaardeerd worden dan de aardappelen van zand- of lössgronden. De smaakverschillen tussen de 20 getoetste rassen zijn klein en varieert van 'gaat wel'' tot 'normaal'.

Waarde toevoegen

Uit marktonderzoek blijkt dat consumenten vooral biologische aardappelen aankopen in het weekend. Deze consumenten hebben dan tijd te bedsteden aan eten en de bereiding van producten met specifieke eigenschappen. Aardappel wordt meer als groente bereid in plaats als basis voor de maaltijd. Om aan de verwachting gezond en lekker tegemoet te komen, zullen product en verpakking dit moeten uitstralen. Dit vraagt om afstemming tussen telers, handelaren, verpakkers en winkeliers. Komend jaar werkt het project bioImpuls verder aan verbetering van productkwaliteit en uitstraling van biologische aardappels.

Voor meer informatie: Harm Brinks, DLV plant

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: