De aansluitende praktijktoer leidt deelnemers gericht over de beurs langs voor dit thema relevante standhouders, zoals AGF-leverancier Vroegop-Windig, Vechtdalproducten (vlees en zuivel) en Bio Crodicio IJssedalmeelproducten. Directeur Marco Wisse van Naarderheem (Viviumgroep) in Noord-Holland geeft een doorkijkje op de resultaten van de omschakeling door zijn instelling in 2008 van een ontkoppelde naar een gekoppelde keuken. Inmiddels is er sprake van een aandeel van 60% biologisch op het menu. Wisse laat zien dat de keus voor biologisch in Naarderheem per saldo niet tot hogere kosten leidt en zelfs economisch positief uit kan pakken.
Tegenover de extra kosten voor de inkoop en eigen bereiding van de 'mooie maaltijden' staat een hogere omzet van het restaurant en verschillende besparingen. Bijvoorbeeld door de reductie van medicijngebruik, een grotere rol voor horecamedewerkers voor taken die eerder door het duurdere zorgpersoneel werden verricht en minder voedselverspilling als resultaat van een efficiënter inkoopbeleid. De berekening van Wisse maakt het belang duidelijk van een totaalvisie bij de beslissers rond de maaltijdvoorziening.
Bewoners van Nieuw Delftweide (Haarlem) aan de biologische maaltijd
Zorg voor BiOverijssel op de kaart
Speciale aandacht is er voor zorginstellingen en ziekenhuizen in Overijssel en de vers- en maaltijdleveranciers in deze provincie. Dit in het kader van het driejarige project 'Zorg voor BiOverijssel op de kaart!' dat SVK en VEE sinds 2010 uitvoeren in opdracht van Provincie Overijssel.Medisch Spectrum Twente (MST) deed in 2010 mee aan het project 'Zorg voor BiOverijssel op de kaart!' en verstrekte tijdens de landelijke Week van de Smaak biologische broodmaaltijden aan zijn patiënten. Patiënten reageerden positief en MST wil meer gaan doen met dit thema. Bert van Ulzen, Hoofd Team Voeding MST deelt zijn opgedane ervaringen, aangevuld door Harry Schonewille (Deliweb, Zwolle) als belangrijke leverancier van biologische producten van Overijsselse bodem.
De knelpunten in Overijssel zijn dezelfde als elders in Nederland en betreffen met name: onbekendheid met het aanbod, het ontbreken van efficiënte logistieke oplossingen, de prijsperceptie bij inkopers en - bij grote zorglocaties zonder eigen keuken – de grote benodigde volumes en continuïteit van het aanbod. Ook de HACCP en BRC certificering is een aandachtspunt.