Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kennisketen bekijkt mogelijkheden

'Veehouderij kan zonder antibiotica'

De Kennisketen Infectieziekten Dier – met onder meer onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research en het Central Veterinary Institute (CVI) van Wageningen UR – heeft in een witboek aangegeven hoe je tot een veehouderij zonder antibiotica kunt komen. Concreet werken aan minder antibioticagebruik in de veehouderij is nog een uitdaging, maar het gevoel van urgentie is aanwezig. Zo valt te lezen in het novembernummer van KennisOnline.

"Het probleem is veelomvattend, er zijn veel partijen bij betrokken, en het benodigde onderzoek is complex en kostbaar", zegt Tjeerd Kimman van het CVI. "In de toekomst is een bedrijf vrij van veel pathogenen. De veehouder houdt dat in de gaten en kan het handhaven. Daarnaast heeft hij een lijstje met ziektekiemen waar hij vrij van kan worden door bijvoorbeeld vaccinatie. Verder heeft hij een lijstje ziektekiemen waarvan hij met goed management de schade in de hand kan houden." De onderzoekers erkennen wel dat je antibiotica voor een aantal dierziekten moet blijven gebruiken, maar alleen als het echt nodig is en op basis van specifieke diagnostiek zodat er zo min mogelijk resistentie ontstaat.

Denemarken gidsland

Momenteel behoort Nederland nog tot de Europese topgebruikers van antibiotica bij dieren als je kijkt naar de dagelijkse dosering per dier. De meeste antibiotica worden gebruikt voor alledaagse, bedrijfsgebonden dierziekten, voedingsstoornissen of zelfs om managementfouten tegen te gaan. Denemarken zou voor Nederland een gidsland kunnen zijn. "Daar wordt veel minder antibiotica in de dierhouderij gebruikt. Het voorschrijven en de verkoop van antibiotica zijn gescheiden, pathogeenvrije houderijen zijn veel algemener en de monitoring van dierziekten is er een stap verder dan in Nederland", aldus Kimman.

Contact informatie: Tjeerd Kimman, Central Veterinary Institute van Wageningen UR

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: