
De toename van het aantal biologische bedrijven blijft achter op de stijgende verkoop van biologisch voedsel. Bauern- und Winzerverband Rheinland-Pfalz Süd ziet hierin ook een rol weggelegd voor consumenten. "Op dit moment hebben lokale producten weinig kans op de biologische markt", reageert Franz Schatt van de vereniging.

De Duitse biologische sector is nog altijd erg afhankelijk van de import, dit varieert per seizoen tussen de 30 en 60 procent. De afhankelijkheid is de afgelopen jaren zelf toegenomen. Er wordt bijvoorbeeld bio-melk uit Oostenrijk geïmporteerd, omdat de binnenlandse productie niet toereikend is.
Een andere belemmering is volgens Bioland de onzekerheid die het huidige financiële beleid met zich meebrengt. Daar komt bij dat biogas in opkomst is. De omschakeling naar de productie van biogas lijkt voor veel boeren lucratiever dan de productie van levensmiddelen.
Dosch roept op tot fiscale stimulansen voor milieuvriendelijke landbouwproductie en tegelijk verhoging van de milieukosten voor de conventionele productie. "Het moet de werkelijke prijs laten zien."