Drie familiestallen voor melkkoeien ontworpen

Hoe ziet een melkveestal eruit als het aan de koe ligt? Met die gedachte in het achterhoofd heeft Wageningen UR Livestock Research drie stallen ontworpen die voldoen aan de behoeften van de dieren. Het Louis Bolk Instituut en tien melkveehouders zijn nauw betrokken bij het onderzoek. Zo valt te lezen in het novembernummer van KennisOnline.

Er is gewerkt vanuit het concept van de familiekudde, een nieuw houderijsysteem waarbij diergezondheid en dierenwelzijn centraal staan. En stabiele kudde, veel ruimte en maximale weidegang zijn de belangrijkste kenmerken van huisvestingssystemen die aansluiten bij de natuurlijke behoeften van koeien.

Vaste groepssamenstelling geeft rust

Praktijk- en literatuuronderzoek wijzen uit dat een vaste groepssamenstelling rust geeft in de koppel. Die stabiliteit sluit beter aan bij de aard van de koe. In een familiekudde blijven kalveren bij hun moeder lopen en worden droge en melkgevende koeien niet gescheiden. In het gangbare systeem gebeurt precies het omgekeerde.

Drie ontwerpen voor familiestallen

Op basis van literatuur en ervaringen van de deelnemende boeren zijn drie stallen ontworpen die voldoen aan de behoeften van de dieren. De concepten zijn gericht op zoveel mogelijk comfort voor de koeien, dus met veel lig- en loopgemak en geschikt voor gehoornd vee. De familiestallen hebben weinig dode hoeken zodat de dieren overzicht hebben en kunnen wijken of vluchten als dat nodig is, en ze krijgen de ruimte. Zo ontstaan er weinig conflicten als gevolg van de sociale rangorde in de koppel.

Ronde vorm

Eén van de drie ontwerpen heeft een ronde vorm. In de centrale ruimte kunnen de dieren vrij rondlopen. Hier omheen bevinden zich onder andere de voergang en een plek waar de kalveren zich kunnen terugtrekken. Er is ook een lagekostenstal ontworpen.

Gangbare melkveehouders kunnen overigens ook onderdelen van het familiestalconcept tamelijk eenvoudig overnemen. "Je hoeft niet per se een nieuwe stal te bouwen om het welzijn te verbeteren. Het stabiel houden van je kudde is al een grote stap voorwaarts", aldus onderzoeker Ingrid van Dixhoorn.

Klik hier om het Artikel 'Melkkoe wil familie in de buurt' te lezen (pagina 13)

Contact informatie: Ingrid van Dixhoorn, Wageningen UR Livestock Research
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.