Voor productieniveaus tot circa 7.000 kilo melk per koe kan een veehouder met gras(klaver), granen en eventueel een klein aandeel snijmaïs en/of beheersgras een goed rantsoen met uitsluitend regionale producten samenstellen. Voor bedrijven op veengrond is een volledig regionaal geteeld rantsoen nauwelijks te realiseren. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research uitgevoerd in het kader van de project Echt Overijssel!
Biologische melkveebedrijven hebben door de groeiende grondbehoefte in hun omgeving weinig ruimte voor eigen teelt van krachtvoer. Er is hooguit ruimte voor wat graan in rotatie met gras en snijmaïs. Voor uitbreiding of uitwisseling kunnen natuurbeherende organisaties of naburige akkerbouwers die ruimte mogelijk wel bieden. Vooral gras(klaver), luzerne, granen en peulvruchten komen daarvoor in aanmerking. Peulvruchten bieden perspectief als mengteelt met graan.
Voor veenbedrijven, met alleen weidebouw, is eigen krachtvoerteelt vrijwel onmogelijk. Ze kunnen beter streven naar een minimale krachtvoerbehoefte en een maximale benutting van (vers) gras. Het verschuiven van het afkalfpatroon naar het voorjaar kan voor deze bedrijven een alternatief zijn.
Dit meldt het rapport 418: 'Regionale rantsoenen voor melkvee'. Het rapport beschrijft opties voor regionale melkveerantsoenen, ondersteund door rantsoenberekeningen, mogelijkheden voor teelt van grondstoffen en beschrijvingen van ondernemers die hieraan werken. De verwachting is dat regionale rantsoenen bijdragen aan het versterken van ecologische systemen en kringlopen, één van de doelstellingen van de biologische landbouw en het project Echt Overijssel!
Contactinformatie: Ina Pinxterhuis, Wageningen UR Livestock Research
Bron: BioKennis
Abonneren
Vacatures
Rantsoen met uitsluitend regionale producten is mogelijk
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-19 Berichten over toename 'megastallen' vergelijking appels met peren
- 2023-09-15 Wales riskeert honderden duurzame bedrijven door schrappen steun voor biologische landbouw
- 2023-09-11 Melkveehouderij komt met visie voor de toekomst
- 2023-09-11 "Onze boerderij is een historische voedselplek met focus op de toekomst"
- 2023-09-08 Biologisch melkveebedrijf Van Schriek opent nieuwe potstal met succesvolle open dag
- 2023-09-08 Blije Koe zuivel start succesvolle crowdfunding om transitie naar ethische melkveehouderij door te zetten
- 2023-09-07 Aldi meldt eerste positieve resultaten van project Kruidenrijk Grasland
- 2023-09-06 Melkprijs Eko-Holland blijft ook in september gelijk
- 2023-09-05 Sector wil naar kunstmestvrije melkveehouderij
- 2023-09-04 Melkprijzen Eko-Holland blijven gelijk voor september 2023
- 2023-09-04 Zelfs in geschikt grasland groeien te weinig kievitskuikens op
- 2023-09-01 Primeur: lokaal geproduceerde biologische kaas gelanceerd in Indonesië
- 2023-08-31 Nieuwste roodflora kaas: Antonius Abt
- 2023-08-31 Arla Foods-melkprijs blijft ook in september 2023 ongewijzigd
- 2023-08-30 OpdeHim na koerswijziging verder met slechts 15 koeien
- 2023-08-28 Ook Friese geitenhouder merkt dat biologisch boeren niet voor iedere boer rendabel is
- 2023-08-28 FrieslandCampina-garantieprijs biologische boerderijmelk daalt met 1,25 euro
- 2023-08-25 Petjes en shirts voor Organic Valley-fans
- 2023-08-24 Opnieuw 300 hectare biodiverse kruidenrijke graslanden erbij dankzij donateurs
- 2023-08-23 Zomermeststoffen helpen gras-klaver de zomer door