Streekplein biedt biologisch beste van dichtbij

Veel aandacht voor biologisch uit de streek tijdens BioVak 2011

Op 19 en 20 januari 2011 bieden de IJsselhallen in Zwolle voor het vierde jaar op rij onderdak aan BioVak - de vakbeurs voor de hele biologische branche in Nederland. Veel aandacht gaat uit naar biologische producten 'van dichtbij'. Producten uit de eigen regio genieten een groeiende populariteit, niet in de laatste plaats bij de kopers van biologisch, of het nu om consumenten, de retail, detailhandel, horeca of om zorginstellingen en ziekenhuizen gaat.

De aantrekkingskracht van producten die de eigenschappen biologisch en regionaal aan elkaar paren, schuilt in verschillende aspecten. Hoe korter de afstand die producten af hoeven te leggen van boer tot bord, hoe verser. Daarmee zijn ze - is de gedachte - gezonder, vriendelijker voor het milieu én lekkerder. De biologische productiewijze versterkt deze associaties en voegt daar die van 'puur' en 'diervriendelijk' aan toe. Daar bovenop komt dan nog de hang naar authenticiteit; naar echt eten, mét een gezicht - dat van de boer 'uit de eigen achtertuin'.


Streekplein en workshops

In het hart van de aandacht voor biologisch van Nederlandse bodem tijdens BioVak bevindt zich het Streekplein. Bezoekers vinden hier een gevarieerd aanbod van standhouders met bijzondere producten. Bij wijze van een kleine greep: Bio Crodicio (Overijssel) presenteert hier zijn assortiment van IJsseldalmeelproducten en geeft daarbij een speciale broodbakdemonstratie. D'Oude Backerij (Noord-Holland) laat bezoekers proeven van verrassende chutneys, jams en sauzen en Hansketien (Drenthe) staat op het Streekplein met Grie, een halfzachte geitenkaas, en de recent ontwikkelde ‘Charki’: een bijzonder outdoor product van gedroogd geitenvlees. Dit laatste product is één van de eerste in de recent door Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf (VEE) en Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) gelanceerde nieuwe lijn van boerenstreek-producten.

Initiatiefnemers van het Streekplein – behalve VEE en SPN zijn dat Stichting Vriendelijke Keukens (SVK) en Netwerk Biologische InfoCentra (BIC) – organiseren tevens verschillende workshops rond actuele thema’s. Aan bod komen de optimalisering van directe verkoop, klantenbinding met gebruik van sociale media en bio-regionale producten op het menu bij zorginstelling en ziekenhuis. De andere thema’s zijn: succesvolle productontwikkeling, kosteneffectieve logistieke oplossingen en doelgroepgerichte marketing. In alle gevallen gaat het er om deelnemers zoveel mogelijk handvatten te geven om in de praktijk mee verder te kunnen.Primeur voor Streekplein: praktijktoers

Nieuw element van het Streekplein zijn de 'praktijktoers': 'excursies' langs standhouders op het Streekplein en de beursvloer daarbuiten, thematisch verbonden met de verschillende workshops.

Zo is er een praktijktoer die focust op aantrekkelijke en effectieve verpakkingen en één die zich richt op het aanbod dat zich bij uitstek leent voor zorginstelling en ziekenhuis. Weer een andere praktijktoer laat deelnemers onder de noemer 'proef de primeurs' kennis maken met smaakvolle nieuwe producten. Bijvoorbeeld met de verrassende 'Dubbelop Stoofpotten', waarvoor VEE een samenwerking aanging met de Kleinste Soepfabriek. Bezoekers van de BioVak krijgen de kans om te proeven en hun smaakreactie te delen met de makers.

BioVak 2011 is geopend woensdag 19 januari van 14.00 uur tot 22.00 uur en donderdag 20 januari van 11.00 uur tot 22.00 uur. Meer en actuele informatie over het Streekplein, de workshops en praktijktoers is te vinden op www.vaneigenerf.nl.

Alle ins & outs over BioVak 2011 zijn te volgen via www.biovak.nl

Het Streekplein wordt mede mogelijk gemaakt door de Task Force Multifunctionele Landbouw en de Provincie Overijssel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven