'Vele tekortkomingen in studie over milieu-impact bioplastic'

In de bioplastic-sector heeft de Amerikaanse studie van de University of Pittsburgh nogal wat stof doen opwaaien. In deze studie wordt beweerd dat bioplastic een stuk minder 'groen' is dan gedacht. Patrick Gerritsen van Bio4Pack reageert.
 
"Het is jammer dat de resultaten van deze ongenuanceerde studie worden gebruikt om bioplastics in een kwaad daglicht te plaatsen. Volgens professor Bruce Dale van de Michigan State University zijn er namelijk nogal wat kanttekens te plaatsen bij de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd. Eén van de belangrijkste tekortkomingen van de studie is, dat het beweert een Life Cycle Analysis te zijn terwijl het dit niet is. De studie is uitgegaan van 10 verschillende milieu- en gezondheidsfactoren en heeft deze met elkaar gecombineerd om tot één gemiddelde score te komen. Hiermee wordt geïmpliceerd dat alle indicatoren dus even belangrijk zijn. Dit klopt niet en is volgens de ISO 14044 methode, die voor LCA's wordt gehanteerd, ook niet toegestaan. Daarnaast is bij een echte LCA ook de gebruiksfase en het levenseinde van een product van belang en dat is in dit onderzoek in het geheel niet meegenomen."
 
"Daar komt volgens hem bij dat het onderzoeksteam, dat werd geleid door een nog niet afgestudeerde student, bij gebrek aan informatie en zonder nader onderzoek, bovendien onterecht heeft aangenomen dat de gegevens voor PLA ook konden worden gebruikt voor een andere biokunststof, PHA.
 
De Pittsburgh studie heeft veel verwarring veroorzaakt en kan schadelijk zijn voor de verdere ontwikkeling van biokunststof. En, zoals professor Dale zei, "they have made a mess that others now have to clean up".

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.