Verpakt in 100% composteerbare zakjes

Mantel Holland brengt biologische bloembollen op wereldmarkt

Mantel Holland in Venhuizen brengt biologische bollen in een biologisch afbreekbare verpakking op de wereldmarkt.

Ruim zeventig jaar is Mantel Holland actief in de bloembollenexporthandel: tulpen, dahlia's en vele andere soorten worden er verpakt en gaan in grote getale richting Noord-Amerika, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en de voormalige Oostbloklanden. Onlangs heeft het bedrijf besloten aan de vraag van de markt te voldoen en biologische bloembollen te gaan verkopen.

"De groeiende vraag is voor ons aanleiding geweest om bio-bloembollen te gaan verkopen", zegt verkoopdirecteur Natasja Mantel. "Mantel Holland koopt de bollen op bij telers die geen chemische bestrijdingsmiddelen of minerale meststoffen gebruiken en die het gewas en de grond milieuvriendelijk onderhouden. Ook nadat de bollen van het land zijn gehaald moet het proces biologisch zijn. Ontsmetting gebeurt dus niet met de gebruikelijke chemische bestrijdingsmiddelen. Zo krijgen de bloembollen een ULO behandeling om mogelijke ziektekiemen te bestrijden. Die afkorting staat voor 'Ultra Low Oxigine'. Door een gebrek aan zuurstof leggen eventuele ziektekiemen het loodje."Belangrijk voor een biologisch product, is dat het product traceerbaar blijft. In het vervolg van de keten tot aan de consument van de biologische bloembollensoorten moet aantoonbaar zijn van welke biologische kweker het product afkomstig is. "Daarvoor is het BKD-nummer (een uniek nummer per soort per kweker) het controlegetal. Eenmaal in de grote loodsen van Mantel Holland worden de bloembollen in 100% composteerbare zakjes verpakt. De plastic verpakking is voor dit product vervangen door een 'sta'-zak van papier en cellulose en de gekleurde bloemplaat is een afbreekbaar etiket geworden", licht Natasja toe.

Mantel Holland werd onder de naam D&K Mantel in 1938 opgericht door Dirk en Klaas Mantel. Het Mantel Holland BV anno 2010 verpakt en exporteert bloembollen naar 35 landen in Europa en Noord Amerika. Het wordt inmiddels geleid door de derde generatie Mantel."Hoewel we geloven in de toekomst van biologische producten bestaat het leeuwendeel van de productie nog uit het gebruikelijke programma. We produceren rond de 15 miljoen verpakkingen per jaar die worden verkocht in Europa en Noord Amerika. Daarmee zijn we een van de grootste exporteurs in verpakte bloembollen. Ik ben ervan overtuigd dat de consument de komende jaren ook wat betreft bloembollen steeds gevoeliger wordt voor milieubewuste producten. Bovendien vind ik dat ook Mantel Holland een bijdrage hoort te leveren aan een beter milieu." 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven