'Bioplastic stuk minder groen dan gedacht'

Plastic gemaakt van planten: het klinkt heel goed. Toch is de productie van bioplastic een stuk minder milieuvriendelijk dat producenten ons willen doen geloven. Uit Amerikaans onderzoek (gepubliceerd in Environmental Science & Technology) is namelijk gebleken dat de productie van bioplastic wel degelijk schadelijke gevolgen heeft voor het milieu.

"De grootste zorg is dat deze producten die gemaakt worden van plantmateriaal een groen stempel krijgen, alleen omdat ze voortkomen uit biomassa", vertelt onderzoeker Amy Landis van de University of Pittsburgh. "Dit moet niet gezien worden als duurzaam, dat ze uit plantmateriaal bestaan, maakt ze nog niet per definitie groen."

"Ik wil niet dat men hierdoor gaat denken dat bio-polymeren slecht zijn maar het is gewoon niet zo groen als sommigen denken. Wel is het goed dat er veel onderzoek wordt gedaan naar het ontwikkelen van bio-polymeren op basis van niet-maïs grondstoffen."

De onderzoekers bestudeerden het productieproces van verschillende soorten plastic en keken welke invloed dit had op onze omgeving. Standaard plastic wordt bijvoorbeeld gemaakt door olie te bewerken, wat veel energie kost, maar bioplastic vergt ook veel energie en chemische stoffen om de planten te doen groeien.

Uit het onderzoek blijkt dat polypropyleen de kleinste invloed op de omgeving. PVC en PET hadden de slechtste resultaten, bioplastic eindigde als vierde in de lijst.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven