Genomineerd door campagne noordhollandsegrond

Stichting Veldzorg Oosterdel finalist Zilveren Maanprijs

Aanstaande zaterdag 18 december reikt Evert Vermeer, voorzitter van het bestuur van Landschap Noord-Holland, de Zilveren Maanprijs uit. Deze prijs, in 2002 in het leven geroepen, gaat jaarlijks naar het meest geslaagde project of de meest baanbrekende activiteit op het gebied van natuur, milieu of landschap in Noord-Holland. Het werk dat vrijwilligers daarvoor verrichten staat centraal bij de verkiezing. Initiatiefnemers van de Zilveren Maanprijs zijn het IVN Consulentschap Noord-Holland, de Milieufederatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland. Stichting Veldzorg Oosterdel, genomineerd door noordhollandsegrond – de biologische landbouwcampagne van de Provincie Noord-Holland – is één van de drie finalisten. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het 50-jarig jubileum van de IVN-afdeling Amsterdam.

Duizend eilandenrijk bij Broek op Langedijk

Landschapsreservaat Oosterdel is een uniek natuurgebied bij Broek op Langedijk. Het is het laatste stukje onverkaveld gebied van het Geestmerambacht. Elk akkertje is een eiland op zich, gelegen in het waterrijke veenweidegebied, ook wel het duizend eilandenrijk genoemd. De kleine akkers zijn uniek en in deze vorm nergens anders meer te vinden in Nederland. De eerste vermelding van het gebied stamt uit 1063. Het unieke van dit landschap is dat het anno 2010 praktisch in dezelfde vorm als de beginvorm aanwezig is: opgebaggerde veenwoudgronden, uitermate geschikt voor het verbouwen van tuinbouwproducten. Stichting Veldzorg Oosterdel verhuurt de akkers aan tuinders (circa vijfenzeventig), waardoor het gebied weer in zijn oude glorie kan herstellen, ingericht als cultuurlandschap en geschikt gemaakt voor kleinschalige tuinbouw, natuurzones en recreatie.Oosterdel kiest voor biologisch

Sinds 2005 werkt Stichting Veldzorg er hard aan om het hele Landschapsreservaat op te knappen. Tuinders die een eilandje huren, mochten meteen al geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van onkruiden en ongedierte. In 2009 besloot de stichting, in overleg met de beroeps- en hobbytuinders, om het hele Oosterdelgebied in één keer om te schakelen naar biologische landbouw; een zwaarwegende reden voor noordhollandsegrond om dit initiatief te nomineren voor de Zilveren Maanprijs.

Vrijwilligers centraal bij genomineerde projecten

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het beschermen en beheren van de natuur en bij het betrekken van zoveel mogelijk mensen, jong en oud, bij natuur en milieu. De Zilveren Maanprijs geeft uitdrukking aan de waardering voor hun werk en dient ter stimulering van vernieuwende initiatieven. De prijs kreeg vorm in een uniek beeldje dat refereert aan een in Noord-Holland vrijwel uitgestorven dagvlinder, de Zilveren Maan. De andere finalisten naast Stichting Veldzorg zijn Koeweide, een natuurpad in het Amsterdamse Vondelpark en Insectenparadijs op Tuinpark Dijkzicht in Duivendrecht (ook Amsterdam).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.