Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stand van zaken onderzoek volwaardige biologische melkveefokkerij

In Nederland wordt gestaag gebouwd aan het opzetten van een volwaardige biologische melkveefokkerij. Vorig jaar zijn daarvoor weer stappen gezet met onderzoek, simulaties van een fokprogramma en de inzet van de eerste Bio-KI-stier Opneij Wytze P. De kennis en ervaringen van de Praktijknetwerken Bio-KI en Fundamentfokkerij Fries Hollands Vee en het onderzoek van het Louis Bolk Instituut en Wageningen UR Livestock Research zijn samengebracht in het net verschenen bioKennisbericht Zuivel en rundveevlees #20 'Stand van zaken biologische fokkerij'.

De ontwikkeling van de biologische fokkerij is complex en dynamisch. De nieuwste technische ontwikkelingen zoals genomic selectie en het seksen van sperma kunnen de fokkerijwereld behoorlijk herstructureren. Daarnaast groeit de biologische melkveehouderij beperkt en is het een grote uitdaging om in de relatief kleine en diverse biologische populatie efficiënte fokprogramma's op te zetten.

De ontwikkeling van de biologische fokkerij loopt momenteel via verschillende sporen. Er wordt gekeken naar mogelijke fokprogramma's zoals het fokken met eigen stieren en er wordt geëxperimenteerd met een biologische KI-organisatie (BIO-KI). Voor beide manieren van fokken is veel animo. Dankzij de onderzoeksprojecten en de praktijkervaringen groeit de beschikbare kennis en informatie.

En nu?

Wat betekent dit nu concreet voor de biologische melkveehouder? De komende tijd komen er meer en betere mogelijkheden voor de biologische fokkerij op de markt. Op dit moment zijn vier biologische stieren beschikbaar. Daar komen binnenkort nog twee bij. Om verder te gaan op weg naar een robuuste en productieve biologische veestapel is het essentieel dat er meer jonge stieren beschikbaar komen, van verschillende rassen en bedrijven. Is er een mooie stier geboren uit één van uw beste koeien? Dan is dat misschien een BIO-KI-stier. Voorwaarden: de moeder had mooie oplopende melklijsten (drie of meer) met goed eiwit (> 3.30 procent) en samen met de grootmoeder hoge levensproducties, natuurlijk afhankelijk van uw bedrijfssysteem. Daarnaast hadden deze koeien weinig problemen met de vruchtbaarheid, benen, klauwen en (uier)gezondheid. Voldoet uw stier aan deze voorwaarden? Meld dit dan bij: bioki@louisbolk.nl. De onderzoekers nemen dan contact met u op.

Contact informatie: Wytze Nauta, Louis Bolk Instituut

Lees hier
het volledige BioKennisbericht.

Bron: BioKennis





Publicatiedatum: