Streven biologische veehouderij: 100% biologisch voer

'Tekort bio-eiwitbronnen aanpakken door internationale samenwerking'

Vanaf 2012 moeten biologisch gehouden varkens en kippen 100 procent biologisch voer krijgen. Kennismanagers Clemens Oude Groeniger en Heleen Klinkert van Biologica houden zich al lang bezig met dit thema en geven aan waar de sector nu staat.

Klinkert: "Het streven van de biologische veehouderij is om te komen tot 100 procent biologisch voer. Nu zitten we al op 95 procent, maar de sector heeft de lat voor zichzelf zo hoog mogelijk gelegd. Bij die 5 procent niet- gaat het om eiwitbronnen uit de gangbare landbouw. Op dit moment zijn er onvoldoende biologische eiwitbronnen beschikbaar om aan de vraag te voldoen."

Oude Groeniger: "Het speelveld voor biologische veevoedergrondstoffen is Europa. Het tekort zal aangepakt moeten worden door internationale samenwerking."

Klinkert: "Vooral voor jonge kuikens en biggen zijn eiwitten belangrijke bouwstoffen. Als die 5 procent niet-biologisch voer op korte termijn zou worden afgeschaft, zou dat tot dierenwelzijns- en gezondheidsproblemen leiden bij jonge kuikens en biggen. Dat willen we voorkomen. Daarom is Biologica met de sector op zoek naar oplossingen en alternatieven (bijvoorbeeld via onderzoek Bioconnect) en voeren we gesprekken met het ministerie van EL&I."

Oude Groeniger: "Voor specifieke diergroepen (jonge biggen en kuikens) vinden we uitstel van de 100 procent-regeling verantwoord, mits er een plan ligt hoe betrokkenen het in een paar jaar tijd gaan oplossen. Jonge dieren slecht eiwit geven schaadt de gezondheid."

Voor meer informatie: klinkert@biologica.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven