Arend Zeelenberg: 'Bio is goud'

Tholen - "Met biologisch als keurmerk heb je goud in handen", dat is de mening van Arend Zeelenberg. Arend is inmiddels 3,5 jaar ketenmanager bij het Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw. "Bio heeft echt toegevoegde waarde en doet een aantal consumentenbeloften, zoals geen chemie, geen kunstmest, diervriendelijk en geen GGO. Deze beloften worden goed gecontroleerd."

"Er zijn weinig producten met een dergelijke boodschap en borging. Daarom is het zo'n mooi product voor marketeers." Arend merkt dat steeds meer professionals dit beseffen. "Het groeiende bewustzijn van fabrikanten en retailers op dit gebied zorgt voor een sterke ontwikkeling van de sector. De aandacht voor duurzaamheid geeft bio nu een flinke boost. Kansen liggen er volop wanneer bio zich ook in de toekomst goed blijft onderscheiden."

De duurzame consument

Arend vindt het een mooie ontwikkeling dat veel consumenten bewuster inkopen. "Steeds meer mensen stemmen bij wijze van spreken met hun vork. Ze lezen meer, verdiepen zich, komen met het onderwerp duurzaamheid in aanraking. Hierdoor verandert hun koopgedrag. Consumenten die eenmaal kiezen voor een meer bewuste levensstijl, kunnen en willen vaak niet meer terug. Ze verdiepen zich alleen maar verder in dit thema en het koopgedrag wordt gaandeweg aangepast.

Volgens Arend wordt biologisch ook toegankelijker doordat consumenten laagdrempelig met bio in aanraking komen. "Alleen al de afgelopen 12 maanden zijn er van zes verschillende merken en supermarkten tv-spotjes geweest waarin biologische producten werden aangeprezen. Dat waren spotjes van Kruidvat, Unox, PLUS supermarkten, Arla, FrieslandCampina en Albert Heijn. Dit heeft een enorme communicatieve waarde, het beïnvloedt mensen. Ook daardoor is Bio is inmiddels normaler en meer toegankelijk."Retail groeit

"Wat ook bijdraagt aan de groei van de sector is dat retailers actiever in de promotie van biologisch zijn geworden. Biologische producten staan vaker in de folder en in de huisbladen. Bijna alle retailers hebben inmiddels een beleid ontwikkeld over hoe om te gaan met duurzaamheid. Als een retailer nu nog geen beleid heeft op de categorie duurzaam en biologisch loopt ze ver achter. Zo simpel is het."

Biologische producten liggen relatief vaak onder huismerk in het schap, dat bevordert de herkenbaarheid. "Hierdoor raken de A-merken geïnspireerd om zich ook op bio-varianten te oriënteren. Kijk maar naar merken als Unox, Bonduelle, Oerbrood, Almhof, enzovoort."

Toekomst

Er zijn volop groeimogelijkheden. "Wel moet de sector zich goed organiseren om door te kunnen groeien. De opzet van de nieuwe ketenorganisatie voor biologische producten is daarbij belangrijk. Ook in de export kunnen we nog verder groeien. We hebben een hoog kwaliteits- en kennisniveau en goede logistieke mogelijkheden en zijn daarmee concurrerend binnen Europa."

Arend vindt zijn rol ontzettend leuk. "Wij kunnen in de rol van ketenmanager onafhankelijk mensen adviseren en verder helpen. Ook brengt onze rol met zich mee dat we gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven, dat laatste blijkt van grote waarde te zijn."

Voor meer informatie:
Arend Zeelenberg
Buro AZ
www.biologischconvenant.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven