'Gekoeld door Geerlofs Koeltechniek'

Grote opslagplaats voor peen in Biddinghuizen

Stefan van Woerden heeft, samen met zijn ouders Kees en Margriet, een biologisch akkerbouwbedrijf van 300 hectare in Biddinghuizen. Naast honderd hectare peen worden hier uien, aardappelen en graan geteeld. De peen is uitgegroeid en kan opgeslagen worden in de nieuwe bewaarplaats, welke door Geerlofs Koeltechniek b.v. gekoeld wordt.

Begin oktober is de peenoogst van start gegaan. De peen wordt in het voorjaar op ruggen gezaaid. Het groeiseizoen kende een goede start, echter door de natte nasleep aan het einde werd de peen eerder geoogst dan normaal. Desondanks is de opbrengst van dit jaar erg goed, vertelt Van Woerden. De peen wordt geoogst met een zelfrijdende bandrooier. In augustus/september wordt voor de versmarkt gerooid en in oktober start de oogst voor de bewaring. Deze wordt opgeslagen in een gekoelde bewaarplaats. De bewaarpeen wordt geoogst als de buitentemperatuur zakt. Voor de vorst dient de 100 hectare volledig geoogst te zijn.


Strakke planning

De vroege teelt vroeg een strakke planning voor de nieuwbouw. Aannemersbedrijf J. v/d Heijkant bv uit Biddinghuizen heeft het bouwkundige gedeelte gerealiseerd. De vloer is op een zandbed gebouwd. De gegalvaniseerde staalconstructie, met een overspanning van 30 meter is constructief uitermate degelijk gerealiseerd. De isolatie is hoogwaardig zodat de warmteinstraling beperkt blijft, waardoor een lange bewaring mogelijk is.De wortelbewaarkisten van 160 x 120 x 124 cm zijn door de 'kisten mevrouw' verzorgd en door Halbertsma geleverd. Deze speciale peen bewaarkisten worden 6 hoog gestapeld en zijn voorzien van een extra stevige midden stijl. De energiezuinige Geerlofs koelinstallatie heeft een koelvermogen van 250 kW.

De twee Bitzer compressoren zijn frequentie geregeld, wat een optimale zuigdruk mogelijk maakt. De condensor heeft een flex-systeem met speciaal aangepaste lamellen. Hierdoor wordt de lucht door toerengeregelde gelijkstroom ventilatoren optimaal geregeld. De verdampers zijn voorzien van elektronisch gestuurde ventielen zodat een minimale ontvochtiging gerealiseerd wordt. Het aanvriezen van de verdampers wordt door de energie besparende heetgasontdooiregeling verwijderd. Hierdoor is een minimale ontvochtiging mogelijk. De installatie is energie zuinig. De besturing van de installatie geschiedt door het GSP-besturingssysteem die via internet op afstand te controleren is.

Bron: Geerlofs.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven